Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Την Τετάρτη η Ψήφος Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ελλάδα
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Την Τετάρτη η Ψήφος Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα σενάρια για το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Το “διαζύγιο” των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι πλέον γεγονός και τώρα Μαξίμου και αντιπολίτευση μετρούν τα κουκκιά!

Στη Βουλή και στη συζήτηση για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με την κρίσιμη ψηφοφορία, στρέφονται πλέον τα βλέμματα όλων, μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, με την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ., ή για την ακρίβεια μέρους των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση...

Υπό την ομοβροντία “πυρών” εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία και «στημένη παράσταση», βλέποντας μεθοδεύσεις και μυστικές συμφωνίες εκ μέρους των δύο κυβερνητικών εταίρων, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανακοίνωσαν ότι μετά από μια τετραετία συγκυβέρνησης χωρίζουν οι δρόμοι τους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μάλιστα, ευθύς αμέσως την πρόθεσή του να κινήσει άμεσα, μέσω του προέδρου της Βουλής, την προβλεπόμενη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο παραιτηθείς πλέον υπουργός Εθνικής Άμυνας, τον οποίο διαδέχεται - όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός - ο Ρεθυμνιώτης αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, ξεκαθάρισε χθες πως η επίσημη γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι το “όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με μοναδικό υπόβαθρο, όπως θέλησε να το διευκρινίσει, το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Βεβαίως, από ό,τι όλα δείχνουν, την επίσημη γραμμή Καμμένου θα ακολουθήσει η μισή Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., καθώς 4 βουλευτές εμφανίζονται, βάσει πληροφοριών και εκτιμήσεων, διατεθειμένοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (που έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του), τον Κρητικό Κώστα Ζουράρι (που δήλωσε ότι δεν μπορεί να ρίξει για συνειδησιακούς λόγους αριστερή κυβέρνηση), την κ. Έλενα Κουντουρά (που δε φαίνεται διατεθειμένη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση) και τον Βασίλη Κόκκαλη, (που επίσης αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).

Τα σενάρια ήρθαν να ενισχύσουν χθες δύο γεγονότα. Το ένα ήταν το ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμησή του πως, πέραν του ίδιου, ο Κώστας Ζουράρις, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Το δεύτερο ήταν ότι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πάνος Καμμένος εκτόξευσε αιχμές κατά της Έλενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, δηλώνοντας συνάμα πως οι μόνοι σίγουροι από τους ΑΝ.ΕΛ. για να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης είναι ο ίδιος, η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία παραιτήθηκε και αυτή χθες, και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης...

Το σκηνικό αυτό, αλλά και η διευκρίνιση Καμμένου ότι θα διαγραφούν από το κόμμα μονάχα τα υπουργικά στελέχη που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, και όχι δηλαδή οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις (που παραμένοντας εξασφαλίζουν συμπτωματικά την 5άδα αυτοδυναμίας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.), θεωρήθηκε από πολλούς ως καθαρή ένδειξη «συνεννοημένου» “διαζυγίου” μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον πράγματι 4 ψήφοι από τους ΑΝ.ΕΛ. προστεθούν στις 145 θετικές ψήφους του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει προς εξασφάλιση του “μαγικού” αριθμού των 151 “ναι” το βράδυ της Τετάρτης 2 ακόμα ψήφους. Με τη 1 ψήφο, αυτή της ανεξάρτητης βουλευτού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, να θεωρείται από πολλούς περίπου δεδομένη, όλα τα σενάρια θέλουν έναν Κρητικό βουλευτή, τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, να εμφανίζεται ως το πρόσωπο εκείνο που θα κρίνει την τύχη της παροχής ή μη ψήφου εμπιστοσύνης.

Βεβαίως η ρότα που έχει δοθεί επισήμως από τον επικεφαλής, τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι ότι το Ποτάμι δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει μια έντονη φημολογία πως ο Σπύρος Δανέλλης θα το πράξει. Η εκτίμηση “πατά” και στο γεγονός ότι ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού έχει εκφράσει την άποψη πως το κόμμα του θα έπρεπε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών...

Στους υπολογισμούς και στα κομπιουτεράκια που βγήκαν από χθες το μεσημέρι, με φόντο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είχε πέσει στο τραπέζι, στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, έντονα και το όνομα του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη. Ο ίδιος φερόταν, εμφανιζόταν, να σκέφτεται το “ναι”, ωστόσο έσπευσε να το διαψεύσει, ξεκαθαρίζοντας επισήμως πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη συμφωνία και δε χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο “Μακεδονία” και το λέω ξεκάθαρα. Γι′ αυτόν τον λόγο δε θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες. Δε θα έπρεπε να κυρωθεί καν - πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η συμφωνία: να μην κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή ή να πάμε σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δε θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Σαρίδης.

Κρίσιμα 24ώρα: Ζυμώσεις και διεργασίες

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο ότι τα 24ωρα αυτά, μέχρι να πάμε στο βράδυ της Τετάρτης, στην κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, οι ζυμώσεις, οι διεργασίες θα πάρουν “φωτιά”.

Η επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να διενεργηθεί η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έχει ήδη φτάσει στα χέρια του Νίκου Βούτση, και στις 10 σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση θα είναι να διενεργηθεί διήμερη και όχι τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη και η κρίσιμη για την κυβέρνηση ψηφοφορία θα διενεργηθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι νωπή, και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δε χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News