default-image

Ψήφο Εμπιστοσύνης από τη Βουλή ζητά ο Τσίπρας - Δημοψήφισμα ζητά ο Καμμένος

Ελλάδα
Ψήφο Εμπιστοσύνης από τη Βουλή ζητά ο Τσίπρας - Δημοψήφισμα ζητά ο Καμμένος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του» είπε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε τα εξής.

«Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια είχα έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Ωστόσο συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονίων.

Για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάσταση συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια στο κυβερνητικό έργο. Ζήτησα καθαρές λύσεις και κουβέντες και ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού και θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο όλα τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Έκανα δεκτή την παραίτηση, το ίδιο θα κάνω και με όσα στελέχη προβούν σε παραίτηση.

Εθνικός μου στόχος είναι να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, η χώρα να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν κάνω πίσω, δεν δειλιάζω, δε λογαριάζω ρίσκο και πολιτικό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνω ότι ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και με αυτή την επιλογή καθιστώ σαφές ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω την πορεία της χώρας όπως την έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα.

Το Σύνταγμα μου δίνει την δυνατότητα να αφήσω ασαφές και αμφίσημο για το εάν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζει το κυβερνητικό έργο. Έχουμε κρίσιμο έργο μπροστά μας και τη στήριξη της κοινωνίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές τις πλειοψηφίες θα τις έχω. Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς. Θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει για την παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μου προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία που προβλέπει το Σύνταγμα».

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας «ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Πάνος Καμμένος: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτή ουσιαστικά συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. "Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ".

Δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ζητώ άλλη μια φορά από τον πρωθυπουργό να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. Τον καλώ δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί άλλη μια και εμείς θα δεχτούμε το αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι το 80% των πολιτών διαφωνεί. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι συνθηκολόγηση. Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε και να μπλοκάρουμε αυτή τη συμφωνία»

Ψήφος εμπιστοσύνης

Μόλις ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο Εμπιστοσύνης, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της και ακολουθεί τριήμερη συζήτηση, όπως ορίζει το άρθρο 84 του Κανονισμού της Βουλής.

Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας εκτός από τις ψήφους των βουλευτών του θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτές των Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σπύρου Δανέλλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Αιχμηρή απάντηση από τον Λευτέρη Αυγενάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ηρακλειώτη βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη. Με ανάρτηση στο twitter ο κ. Αυγενάκης αναφορικά με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση δήλωσε τα εξής: «Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα. Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, η λαϊκή κατακραυγή, ο δημόσιος αυτοεξεφτελισμός του εδώ και 4 χρόνια και η εξαγορά της πλειονότητας των βουλευτών του από τον ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν αρκετά».

Σταύρος Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως έκανε πριν από λίγη ώρα γνωστό ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του στο twitter.

«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής» σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News