Το «ευχαριστώ» του Προκόπη Παυλόπουλου στην Άνγκελα Μέρκελ

Ελλάδα
Το «ευχαριστώ» του Προκόπη Παυλόπουλου στην Άνγκελα Μέρκελ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Την Γερμανίδα Καγκελάριο ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα κατά την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

«Σας καλωσορίζω στην Προεδρία και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξετε στο Βερολίνο το 2016. Συνέβη κάτι πολύ σημαντικό τότε, διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Εκτοτε κάναμε πολλές θυσίες, κάτι που αναγνωρίσατε και εσείς ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να μας αποδοθούν», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Υστερα από την άρση των παρανοήσεων η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των μνημονίων. Η στήριξη της Ελλάδας ήταν κάτι καλό και για την Γερμανία αλλά τόνωσε και τη δική σας ηγετική φυσιογνωμία. Ολοι ομολογούν ότι όπως εμείς οι Ελληνες δεν διανοούμαστε την πορεία μας εκτός Ε.Ε. έτσι και η ιστορική φυσιογνωμία της Ε.Ε. δεν θα ήταν ίδια χωρίς την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας: «Μένω στην πάγια θέση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις και πρέπει να λυθούν στο αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Σημείωσε ωστόσο ότι «επειδή οι σχέσεις μας είναι σε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο πρέπει να σταθούμε στην προτεραιότητά μας και την κρίσιμη συγκυρία των Ευροεκλογών γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει από μορφώματα λαϊκισμού που βάλλουν κατά του οικοδομήματος.

Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο πλανητικό να διαδραματίσει για την ειρήνη, τον ανθρωπισμό, τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη», όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της ΕΕ, τόνισε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

«Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Είπε επίσης πως «Εχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη Γερμανία στη ΔΕΘ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων, φυσικά ο κόσμος πέρασε πολύ δύσκολες εποχές και ελπίζουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη η οποία υπάρχει πλέον να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες».

Η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. λέγοντας «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενιαία Ευρώπη με κοινές απαντήσεις, συμμερίζομαι την ελληνική θέση στο θέμα των προσφύγων και συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα είναι τεταμένη η κατάσταση σε πολλά νησιά για αυτό θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών «είπε πως είναι κάτι καλό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη να υπάρχει μια ειρηνική εξέλιξη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Η κ. Μέρκελ έκλεισε λέγοντας ότι «αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική μας υποχρεώση και ευθύνη ξέρουμε για τα εγκλήματα των Εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα για αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δύο κρατών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News