Αλέξης Τσίπρας: «Ψήφο εμπιστοσύνης αν φύγει ο Καμμένος»

Ελλάδα
Αλέξης Τσίπρας: «Ψήφο εμπιστοσύνης αν φύγει ο Καμμένος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τον Οκτώβρη μεν οι εκλογές, αλλά...»

Εν αναμονή της συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου αύριο, η οποία θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του χθες το βράδυ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του «ότι ο κ. Καμμένος δε θα επιλέξει ο ίδιος «να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δε θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν δε το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει».

«Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο (σ.σ. αύριο Παρασκευή), αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε. Αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον Οκτώβριο τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, όμως άφησε ανοικτό το παράθυρο των πρόωρων.

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι ας δεν έχεις 151 βουλευτές, δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δε θα έχω (σ.σ. χωρίς πλειοψηφία 151), αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε».

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δε θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, κι ότι θα πάμε στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ο εταίρος μου δε θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», επανέλαβε.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Αν μετά από την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, κ.λπ., έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δε θέλει να διασπάσει το κόμμα του γιατί ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς», απάντησε ερωτώμενος για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες τής μέχρι τώρα θητείας μου», τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι «αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο».

«Η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα. Δε βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων ωφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, τότε άλλαξε θέση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. Επισήμανε εξάλλου ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε. Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη «να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο “ιθαγένεια” στον όρο “εθνότητα”. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε.

«Όλοι τα γνωρίζουμε όλα», είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση, που «έχει εξαντληθεί». Κανείς βουλευτής «δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει. Όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι τα οφέλη από τη συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Όσο για τον χρόνο που θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία, αυτός θα είναι προφανώς ο Ιανουάριος, μια που η διαδικασία στα Σκόπια ολοκληρώνεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

«Δε θα αφήσω να κουκουλωθεί» το σκάνδαλο Novartis

Μιλώντας για την υπόθεση “Novartis” και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. «Είναι διαδικασία για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, και δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω.

Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη και ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχτεί ότι είναι αθώοι, όμως δε θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News