default-image

Μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα - Αυξάνεται η κατανάλωση στην Κρήτη

Ελλάδα
Μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα - Αυξάνεται η κατανάλωση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τη μείωση τιμών στα καύσιμα στη χώρα μας λόγω φόρων παραμένουν «τσουχτερές» για την τσέπη των καταναλωτών - Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων στο επίδομα θέρμανσης

Πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και της βενζίνης λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών των χωρών παραγωγής, ωστόσο στην Ελλάδα λόγω των φόρων οι τιμές παραμένουν “τσουχτερές” για την τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν αυξήσει την κατανάλωσή τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά περισσότερο λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στην Κρήτη - σύμφωνα με τους βενζινοπώλες - το κρύο είναι η αιτία που έχει κάπως αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, του οποίου η τιμή, αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επέστρεφε στα επίπεδα του 2011, αντί για τη μέση τιμή του 1,03 έως 1,04 ευρώ το λίτρο, δε θα ξεπερνούσε σήμερα τα 65 λεπτά το λίτρο και όλος ο κόσμος θα μπορούσε σχεδόν άνετα να ζεστάνει τα σπίτια του και τα παιδιά του!

«Οι τιμές έχουν μειωθεί πάρα πολύ καλά. Η μέση τιμή Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη έχει πέσει στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο. Έχουμε και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ άνοιξε και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων. Όσοι βάλουν πετρέλαιο από τώρα έως τις 15 του μήνα, θα πληρωθούν το επίδομά τους τον Φεβρουάριο»

Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος Πρατηριούχων Ηρακλείου

«Οι τιμές έχουν μειωθεί πάρα πολύ καλά. Η μέση τιμή Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη έχει πέσει στο 1,03 με 1,04 ευρώ το λίτρο. Έχουμε και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ άνοιξε και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων. Όσοι βάλουν πετρέλαιο από τις 15 Ιανουαρίου και έπειτα, θα πληρωθούν το επίδομά τους στο τέλος Ιουνίου», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Ωστόσο, ο ίδιος συμφωνεί με τη γενική διαπίστωση ότι οι τιμές παραμένουν στα ύψη για τους καταναλωτές με βάση τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης του κόσμου. «Εμείς έτσι κι αλλιώς επιζητούμε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να λάβει υπόψη του ότι υπάρχει μεγάλη πτώση της ζήτησης του πετρελαίου από πέρυσι. Και κάθε χρόνο μειώνεται περισσότερο το πετρέλαιο θέρμανσης και πάει ο κόσμος σε άλλες πηγές θέρμανσης. Άρα αυτό δε συμφέρει το κράτος, γιατί είναι μεγάλο το κόστος για αυτό. Άρα θα πρέπει οι κυβερνώντες να το δουν αυτό, ώστε με τη μείωση του ΕΦΚ και ο κόσμος να μπορέσει να ζεσταθεί και το ελληνικό Δημόσιο να βγει κερδισμένο».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που θα υπήρχε σήμερα εάν είχαμε φτάσει στα επίπεδα του 2011 και του 2012, ο Λυκούργος Σαμόλης λέει χαρακτηριστικά: «Από το 2003 μέχρι σήμερα, η μείωση της ζήτησης έχει φτάσει σε ποσοστά από 60 μέχρι 70%! Η ζημιά για το κράτος είναι μεγάλη, γιατί έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα. Και αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έφτανε στα επίπεδα του 2011 και του 2012, η τιμή δε θα ξεπερνούσε σήμερα τα 65 κλεπτά το λίτρο. Θα είχε αναθερμανθεί η αγορά. Σήμερα οι καταναλωτές φοβούνται να αφήσουν όσο χρειάζεται τα καλοριφέρ τους να δουλεύουν για να ζεσταθεί σωστά το σπίτι τους. Και έτσι τα νοικοκυριά παραμένουν παγωμένα. Όμως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν υψηλοί φόροι πάνω σε αυτό το αγαθό».

Και επιμένει ο ίδιος ότι μια μικρή αύξηση της κίνησης στην Κρήτη είναι περισσότερο λόγω της θερμοκρασίας. «Ούτως ή άλλως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι από τις καλύτερες θερμάνσεις. Είναι πιο οικολογική από άλλες πηγές θέρμανσης. Στο μεταξύ η πτώση των διεθνών τιμών είναι μεγάλη, περισσότερο στη βενζίνη», σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τις τιμές στο νησί μας, μέσα σε λίγες μέρες, από 1,73 ευρώ το λίτρο που ήταν η μέση τιμή της βενζίνης, έχει πέσει στο 1,53 με 1,54 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο και στη βενζίνη είναι μεγάλος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. «Ο φόρος παντού πρέπει να μειωθεί και ειδικότερα στο πετρέλαιο θέρμανσης», προσθέτει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Αιτήσεις

Στο μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα στο TΑΧΙSnet προκειμένου να δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης 2019. Να θυμίσουμε ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση στο TΑΧΙSnet μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, θα πάρουν το ποσό που δικαιούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τις 16 Ιανουαρίου και μετά το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους στα τέλη Ιουνίου 2019.

Οι δικαιούχοι μπαίνοντας στην ειδική εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr), με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών στο TAXIS, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Το φετινό ποσό της επιδότησης θα είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό που δόθηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης. Επιπλέον, τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους αυξάνονται από 100.000 ευρώ σε 130.000 ευρώ για τους άγαμους και από 200.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ως εξής:

- Συμπληρώνω τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ.

- Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.

- Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος, οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

- Συμπληρώνω τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

- Αποδέχομαι τους σχετικούς όρους.

- Επιλέγω υποβολή αίτησης.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΦΚ

«Ας δοθεί η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο»

Στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στον νομό Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης λέει ότι, «αντί για το επίδομα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Έτσι θα μπορούσε όλος ο κόσμος να βάλει πετρέλαιο. Και όχι μόνο αυτοί που δικαιούνται το επίδομα. Ή όλοι που καίνε πετρέλαιο ας επιδοτούνται στην Ελλάδα μέσα από το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, ή ας μειωθεί ο Εδικός Φόρος Κατανάλωσης και ας μην επιδοτείται κανένας», καταλήγει χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News