Ο Μακρόν Άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» για τα Ελγίνεια Μάρμαρα

Πολιτισμός
Ο Μακρόν Άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» για τα Ελγίνεια Μάρμαρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του Μακρόν που αλλάζει τα δεδομένα για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα

Άνοιξε ξανά η συζήτηση για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους, έπειτα από απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε, έπειτα από σχετική έκθεση, να επιστρέψει 26 αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τις γαλλικές αποικιακές δυνάμεις το 1892 στο Μπενίν. 

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Μακρόν έφερε αναστάτωση στον κόσμο των Μουσείων σε όλη την Ευρώπη, ασχέτως με το γεγονός ότι η έκθεση τον συμβούλευε να επιστρέψει όλους τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί από την Αφρική, αλλά εκείνος προτίθεται να στείλει πίσω μόλις 26.

Πέρα απ’ αυτό ο Μακρόν ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς του να φροντίσουν ώστε οι αφρικανικοί θησαυροί που βρίσκονται στα γαλλικά μουσεία να αρχίσουν να ταξιδεύουν στις χώρες καταγωγής τους και σταδιακά να μελετηθεί η δυνατότητα μόνιμης επιστροφής τους. 

Ανένδοτο το Βρετανικό Μουσείο

Η επιστροφή των 26 αντικειμένων στο Μπενίν «δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την πολιτική του Βρετανικού Μουσείου, ούτε τη νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας», έσπευσε να απαντήσει ο Χάρτγουικ Φίσερ, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει στην κατοχή του 73.000 αντικείμενα από την υποσαχάρια Αφρική.

Την ίδια στιγμή, ο Κυβερνήτης των Νήσων του Πάσχα ζήτησε πριν από λίγες εβδομάδες να επιστραφεί το άγαλμα του Χόα Χακανανάια, ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου.

Ενώ, αναφορικά με το ενεδχόμενο επιστροφής των περίφημων Ελγίνειων Μαρμάρων της Ακρόπολη, ο Φίσερ είναι ξεκάθαρος: Παρ’ ότι το Μουσείο είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασίες, «οι συλλογές πρέπει να διατηρηθούν εδώ ως έχουν», λέει.

(Με πληροφορίες από cnn.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News