Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Βίος και πολιτεία του Ευγένιου Σπαθάρη

Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου του 1924, γεννιέται στην Κηφισιά της Αθήνας ο σπουδαίος Ευγένιος Σπαθάρης

Πρόκειται - κατά γενική ομολογία - για τον πιο διάσημο καραγκιοζοπαίχτη και γενικότερα καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών στη χώρα μας.

Πατέρας του ήταν ο Σωτήρης Σπαθάρης, ο οποίος επίσης ασχολιόταν με το θέατρο σκιών. Ο Ευγένιος άρχισε από πολύ νεαρή ηλικία να δίνει παραστάσεις, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε θέατρα και πρεσβείες της Αθήνας.

Παρουσίασε στο ελληνικό κοινό πληθώρα παραστάσεων με πρωταγωνιστή το λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη, τόσο σε θέατρο σκιών, όσο και με κανονικούς ηθοποιούς. Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνονται το “Ταξίδι”, το “Καταραμένο Φίδι”, ο “Δικτάτορας”, “Ο Αλέκος με τα κυδώνια” κ.ά.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Σπαθάρης έκανε περιοδείες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, κάνοντας διάσημο τον Καραγκιόζη. Μεταξύ άλλων έδωσε παραστάσεις στο Παρίσι, τη Λιέγη, τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Κάιρο.

Εξάλλου, πολλά από τα έργα του ως ζωγράφου εκτέθηκαν σε εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, αλλά και τη Νέα Υόρκη. Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και του Ινστιτούτου Παγκόσμιου Θεάτρου της UNESCO.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Μαΐου του 2009, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη τρεις μέρες νωρίτερα στο κεφάλι, όταν, ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε από σκάλες.

Σχόλια