Οι Έλληνες κάνουν τα λιγότερα ταξίδια εντός της Ε.Ε.

Ελλάδα
Οι Έλληνες κάνουν τα λιγότερα ταξίδια εντός της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τις ταξιδιωτικές μας αναζητήσεις και τάσεις

 πιο πολυταξιδεμένοι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Λουξεμβουργιανοί και οι λιγότερο ταξιδεμένοι οι Έλληνες. Πέρυσι, το 85% των κατοίκων του Λουξεμβούργου πέρασε τα σύνορα της χώρας και βρέθηκε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα μόλις το 26% των κατοίκων της βρέθηκε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. περισσότερο από τους Έλληνες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο, που επιχείρησε να εξετάσει κατά πόσον οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία εντός της Ε.Ε. Η πρώτη ερώτηση που ετέθη στους περίπου 26.000 ερωτηθέντες ήταν αν τους τελευταίους 12 μήνες ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Το 13% των Ελλήνων απάντησε καταφατικά μία φορά (Ε.Ε.: 18%), το 9% δύο έως τρεις φορές (Ε.Ε.: 18%) και το 4% πάνω από τρεις φορές (Ε.Ε.: 10%).

Πέρυσι, το 85% των κατοίκων του Λουξεμβούργου πέρασε τα σύνορα της χώρας και βρέθηκε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα μόλις το 26% των κατοίκων της βρέθηκε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. περισσότερο από τους Έλληνες...

Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου και πριν από έναν χρόνο, όταν ξεκινούσε η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής εντός Ε.Ε.: ότι, δηλαδή, οι Έλληνες ήταν οι Ευρωπαίοι με τα λιγότερα ταξίδια εντός Ε.Ε. Αυτό ως έναν βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην περιφέρεια της Ε.Ε., και άρα είναι δυσκολότερο για τον Έλληνα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδέψει εντός Ε.Ε. Η ερμηνεία αυτή δείχνει να αφορά και την προτελευταία χώρα σε ταξίδια εντός της Ε.Ε., την Πορτογαλία (28% των κατοίκων της έχει ταξιδέψει εντός Ε.Ε.), όπως και την τρίτη από το τέλος, την Ισπανία (30%). Ωστόσο, δεν ισχύει στην περίπτωση της Μάλτας και της Κύπρου, οι οποίες είναι εκείνες που απέχουν περισσότερο από την “καρδιά” της Ε.Ε. Μάλιστα, οι δύο νησιωτικές χώρες, στο φετινό Ευρωβαρόμετρο, ξεπερνούν τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ταξίδια σε άλλες χώρες της Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά τους Λουξεμβουργιανούς, περισσότερο ταξιδεμένοι εντός Ε.Ε. δηλώνουν οι Αυστριακοί (78%) και ακολουθούν οι Σλοβένοι (76%).

Σημαντικοί είναι και οι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι που επηρεάζουν τις μετακινήσεις μας εντός Ε.Ε. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατείχαν την 26η και την 27η θέση αντιστοίχως, ενώ στο νέο ανέβηκαν κατά δύο θέσεις, ξεπερνώντας την Ισπανία και την Πορτογαλία. Φαίνεται δηλαδή ότι, όσο αυξάνεται το εισόδημα Βούλγαρων και Ρουμάνων, τόσο πιο πολύ αυτοί διέρχονται τα σύνορα της χώρας τους.

Οι γνώσεις περιαγωγής

Αναφορικά με τους αντικειμενικούς στόχους της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες (27η θέση), μαζί με τους Ρουμάνους (28η θέση) είναι από τους λιγότερο ενήμερους λαούς για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε. Επίσης, οι Έλληνες (27η θέση) και οι Γάλλοι (28η θέση) είναι εκείνοι που λιγότερο γνωρίζουν ότι από το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επωφεληθούν φίλοι ή συγγενείς. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε. ωθεί σε αύξηση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, τόσο ως συσκευή τηλεφωνίας όσο και ως συσκευή πρόσβασης στο διαδίκτυο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Πιο λίγες οι διανυκτερεύσεις

Μια άλλη έρευνα από το Global Travel Intentions αποκαλύπτει ότι τα ταξίδια γίνονται όλο και συντομότερα, καθώς μειώνονται οι διανυκτερεύσεις από 10 κατά μέσο όρο το 2013 σε 8 το 2018. Παγκοσμίως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κάθε τουρίστας ξοδεύει 1.793 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος των μετρητών που έχουν μαζί τους οι τουρίστες είναι 778 δολάρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι και αυτά ξοδεύονται φειδωλά, καθώς το 87% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στο τέλος των ταξιδιών τούς περισσεύουν μετρητά. Επίσης αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι το 88% των ταξιδιωτών είχαν online πρόσβαση όταν βρίσκονταν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο σπάταλοι λαοί είναι οι Σαουδάραβες και ακολουθούν οι Ιάπωνες, οι Αυστραλοί, οι Αμερικανοί και οι Κουβετιανοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News