Στις περιοχές υψηλού κινδύνου από πιθανό τσουνάμι η Κρήτη

Κρήτη
Στις περιοχές υψηλού κινδύνου από πιθανό τσουνάμι η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις περιοχές που κινδυνεύουν από μικρά ή μεγάλα τσουνάμι είναι και η Κρήτη – Ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν;

Αναγκαίο κρίνει τον σχεδιασμό μίας εθνικής ερευνητικής πολιτικής, καθώς και την αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας, ο ερευνητής του (ΕΛΚΕΘΕ) Δημ. Σακελλαρίου.

Ειδικότερα ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο οποίος ειδικεύεται στην Τεκτονική/Θαλάσσια Γεωλογία, αναφέρει και αναλυτικά και τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο τσουνάμι, που «χτύπησε» τις ακτές της Ινδονησίας έρχεται στην επιφάνεια ο κίνδυνος που ελλοχεύει και στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν από μικρά ή μεγάλα τσουνάμι είναι και η Κρήτη

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου: «Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον. Πολλές από αυτές έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μικρά, μεγαλύτερα ή ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι. Περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα η περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου - Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος - έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι και έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω της υψηλής σεισμικότητάς τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίος «ο σχεδιασμός μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News