Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Χιόνια και στην Κρήτη μετά τα Χριστούγεννα

Ελλάδα
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Χιόνια και στην Κρήτη μετά τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στην καλοκαιρινή ανάπαυλα από απόψε, καθώς αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από απόψε το βράδυ από τα βόρεια με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 10 βαθμών κελσίου το επόμενο διήμερο, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι.

Τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν έντονα και το νησί μας σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου κ. Μανώλη Λέκκα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η έντονη αλλά και γρήγορη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια τμήματα της χώρας η οποία ξεκινά από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, παραμονής των Χριστουγέννων, αναμένεται να προκαλέσει χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Καθώς η ψυχρή αυτή αέρια μάζα θα κινείται νοτιότερα θα προκαλεί βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές. Γρήγορη βελτίωση του καιρού αναμένεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης αποκαθιστώντας όμως την ψυχρή αέρια μάζα με αποτέλεσμα τη διατήρηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ενώ οι βροχές και τα χιόνια θα παραμείνουν στην ανατολική Αττική και την Εύβοια μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, λόγω ενός Βαρομετρικού χαμηλού, αναμένεται να πυκνώσουν οι νεφώσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα

Ανήμερα των Χριστουγέννων

Την Τρίτη το πρωί, εορταστική ημέρα των Χριστουγέννων, η Κρήτη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το Βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας πρόσκαιρες βροχές σε δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 - 6 Μποφώρ στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ένταση τους θα κυμαίνεται στα 3 - 4 Μποφώρ.

Η ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί θα είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες και μετά εισβάλει και στην Κρήτη το Βόρειο ρεύμα από το Αιγαίο ενώ ακολουθεί  λίγο αργότερα και η κάθοδος της πολύ ψυχρής αέριας μάζας. Αυτό αναμένεται να αλλάξει πλέον το σκηνικό του καιρού για ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας βροχές, κατά τόπους ισχυρές καθώς και τοπικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας και τις νυκτερινές ώρες της Τρίτης ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε υψόμετρα όμως άνω των 1400 μέτρων.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και η ένταση του θα φθάνει στα 6 - 7 Μποφώρ ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την Τετάρτη

Η Τετάρτη θα είναι μια πολύ ψυχρή ημέρα για την Κρήτη με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 800 μέτρα.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση τους στα 6 -7 Μποφώρ, τοπικά στο Αιγαίο έως και τα 8 Μποφώρ. Πάντως με τα έως τώρα στοιχεία δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και σε αυτό συμβάλλει η σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη τιμή της να κυμαίνεται στους 7°C για τα πεδινά ενώ κοντά στους 0°C θα είναι στα ορεινά τμήματα και δεν πρόκειται να μεταβληθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της καλοκαιρίας αρχικά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και λίγο αργότερα και ανατολικότερα. Πάντως, το πρωί της Πέμπτης θα σημειωθούν λίγες ακόμη βροχές στα ανατολικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν πολύ γρήγορα στα δυτικά με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφώρ, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνουν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στα 5 -6 Μποφώρ και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν.

Πολύ χαμηλές θα είναι και πάλι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας τις πρωινές ώρες της Πέμπτης αλλά αργότερα θα ανέβουν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στα δυτικά λόγω και της ηλιοφάνειας.

Την Παρασκευή

Πολύ καλός καιρός αναμένεται για την Παρασκευή με περισσότερη ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία το πρωί της Παρασκευής θα είναι και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους 10°C για τα πεδινά και λίγο πάνω από τους 0°C για τα ορεινά.

Ο καιρός στην Ελλάδα

Αύριο Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βόρειου Αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, από το απόγευμα, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και από το βράδυ, τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Τη νύχτα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα πελάγη.

Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά υψόμετρο 400 μέτρα) της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο. Θα επικρατήσει παγετός κατά τόπους ισχυρός στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Στην Αττική

Στην Αττική, προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά από αύριο το απόγευμα που κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως την Τετάρτη θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ της Τετάρτης θα σταματήσουν. Την Πέμπτη θα επικρατήσει παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Μέτρα από την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News