Αντιπρόεδρος ExxonMobil: «Είμαστε σε αναμονή για τις έρευνες στην Κρήτη»

Ελλάδα
Αντιπρόεδρος ExxonMobil: «Είμαστε σε αναμονή για τις έρευνες στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένουμε την κυβέρνηση για τις έρευνες στην Κρήτη, αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού της ExxonMobil

Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρει, δήλωσε ενθουσιασμένος από τις προοπτικές των οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι αναμένει την κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

«Η κοινοπραξία (Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ) αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να εγκρίνει τις έρευνες πριν αρχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα για να δούμε αν επιβεβαιώνονται τα "γεωλογικά μας προαισθήματα"» δήλωσε o κ. Ασπρέι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτού του χώρου, είναι μια τεράστια περιοχή που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση, έτσι νομίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας εξήγησε πως το πρώτο μέρος του προγράμματος εξερεύνησης της κοινοπραξίας θα επικεντρωθεί στη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα «γεωλογικά προαισθήματά τους μπορούν να μεταβληθούν σε ευκαιρίες για γεωτρήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόκληση των γεωτρήσεων στην Κρήτη σε οικόπεδα, που έχουν βάθος 3.000 χιλιομέτρων, ο κ. Ασπρέι διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες της βιομηχανίας».

«Είναι προφανές ότι, αν υπάρξουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις και πρόσθετες εξελίξεις, η περιοχή θα μπορούσε, ναι, να γίνει ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να εμπορευθεί ενδεχομένως πέραν αυτής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil σχολιάζοντας τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου μετά την ανακάλυψη του γιγάντιου κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και την γεώτρηση στην Κύπρο.

Στη συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές στο κυπριακό οικόπεδο 10, δεδομένων των πρόσφατων ανακαλύψεων στα κυπριακά ύδατα - όπως η Αφροδίτη και η Καλυψώ. Για να είναι ωστόσο οποιοδήποτε ανακάλυψη εμπορικά βιώσιμη, συνέχισε, θα χρειαστεί να υπάρξουν κοιτάσματα μεγάλου μεγέθους αποσαφηνίζοντας ότι δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα του αερίου που θα βρεθεί, αλλά και από την ποιότητα του κοιτάσματος.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News