Πάει για... Βατερλό ο οικογενειακός γιατρός

Ελλάδα
Πάει για... Βατερλό ο οικογενειακός γιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυαγεί πριν καλά - καλά ξεκινήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Σε “Βατερλό” αναμένεται να καταλήξουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την «εμβληματική» - όπως τη χαρακτηρίζει - μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για τον οικογενειακό γιατρό.

Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας είναι δραματική και αναμένεται σύντομα να τη βιώσουν από πρώτο χέρι εκατομμύρια ασφαλισμένοι, με τα σχέδια για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να πέφτουν, όπως φαίνεται, στο κενό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

Καταρχάς, ο θεσμός χωλαίνει ήδη εν τη γενέσει του, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι οικογενειακοί γιατροί δεν επαρκούν - είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένας!

Επίσης, οι δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι της χώρας θα έπρεπε ήδη να έχουν εγγραφεί στο νέο σύστημα και κάθε ένας από τους οικογενειακούς γιατρούς να έχει ήδη “χρεωθεί” με πληθυσμό ευθύνης (μέχρι 2.250 ενήλικοι οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, μέχρι 1.500 παιδιά οι παιδίατροι), πράγμα που δεν έχει γίνει.

Την ίδια ώρα, τα σχέδια του υπουργείου Υγείας έχουν “βουλιάξει” εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να υποστηρίξουν το νέο σύστημα, καθώς ουδέποτε εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση της επιστημονικής κοινότητας, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του εγχειρήματος.

Έτσι, δημιουργείται μια δυσβάστακτη συνθήκη για τους ασθενείς, δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί αναγκαστική λύση σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία καταγράφεται έξαρση ιώσεων και λοιμώξεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News