Δημοσκόπηση PULSE: Στο 10,5% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Δημοσκόπηση PULSE: Στο 10,5% η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλώνει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ - Στις 10,5 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%

Η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει και φτάνει στο 10,5%, ενώ στη παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 32%. Σε λάθος κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα λέει το 63%, ενώ το 45% εκτιμά ότι το 2019 ενδέχεται να υπάρξει νέα κρίση.

Κατά μία μονάδα αύξησε η Νέα Δημοκρατία το προβάδισμά της σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφιο επίπεδο, σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%.

Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ενίσχυσαν τα ποσοστά τους όμως η ΝΔ υπερσκέλισε τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας δύο μονάδες έναντι μίας για την Κουμουνδούρου.

Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην δημοσκοπική Βουλή.

Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του τρία τοις εκατό βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Παράγοντας-κλειδί για την ΝΔ είναι η συσπείρωση, η οποία υπολογίζεται στο 83%, τριάντα μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει διαρροή του 16% των υποστηρικτών στις τελευταίες εκλογές του 2015 να έχουν στραφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμα 16% έχει διαρρεύσει στην «γκρίζα ζώνη» των λευκών/αποχή και των αναποφάσιστων.

Κύριο ζήτημα η οικονομία, δεν βλέπουν εκλογές πριν τις Πρέσπες

Μολονότι η έρευνα διεξήχθη ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ και εν μέσω παρατεταμένης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ελαφρά περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Νίκη ΝΔ σε δύο ακόμα μέτωπα

Η ΝΔ επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων – 57 έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα με αμφότερους τους αρχηγούς να βελτιώνουν την στήριξή τους κατά μία μονάδα έκαστος.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News