Ελλάδα

Τσαβούσογλου: «Αδιευκρίνιστο το καθεστώς στα Ίμια»

Η Τουρκία για άλλη μία φορά προκαλεί με τον Τσαβόσογλου να αναφέρει ότι το καθεστώς στα Ίμια είναι αδιευκρίνιστο - Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντά: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές»

Με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία για άλλη μία φορά προκαλεί!  

Συγκεκριμένα πυροδοτεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξανά ο υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της γείτονος χώρας, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ, παράλληλα αμφισβήτησαν την ελληνικότητα των Ιμίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου. Απείλησε, μάλιστα, εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του θίγοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα ότι θα κριθούν ανάλογα, καθώς με τη ρητορεία αυτού του είδους θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του έθνους τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947», προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό. «Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία. Ως προς αυτό εκείνο που δεν πρέπει να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ», τόνισε ο Τσαβούσογλου

«Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η Βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Τι απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών 

Αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται η Τουρκία όπως καταδεικνύει και η ομιλία στην τουρκική Βουλή του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο, σημείωναν διπλωματικές πηγές απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στα Ίμια έκανε λόγο για καθεστώς που δεν καθορίζεται επακριβώς από τις διεθνείς συνθήκες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «οι γνωστές θέσεις της Τουρκίας εκφεύγουν από το Διεθνές Δίκαιο και δεν αποτελούν παρά μόνον μειοψηφία του ενός».

Αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται η Τουρκία όπως καταδεικνύει και η ομιλία στην τουρκική Βουλή του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947», προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια