Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

Ελλάδα
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα είπαν οι Αρχηγοί των Κομμάτων

Ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019. 

Η ψηφοφορία αυτή θεωρείται παραδοσιακά ως ψήφος εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή είχαν ανέβει από νωρίς. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για την θητεία της εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή υπογραμμίζοντας ότι "καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής".

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, δημαγωγία, πολιτική χωρίς αρχές, κομματικούς διορισμούς, αλαζονεία, ανικανότητα, πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Συνεχίζοντας εμφανίστηκε βέβαιος ότι "στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης".

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα της συμπολίτευσης είπε "αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε στη Βουλή" και πρόσθεσε ότι ο κύκλος της κρίσης θα είχε κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, "αν εσείς κ. Τσίπρα μαζί με τον κ. Καμμένο δεν προκαλούσατε εκλογές με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής". Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι "εμποδίσατε την έξοδο απ' το 2ο Πρόγραμμα και παγιδεύσατε τη χώρα σε ένα νέο κύκλο λιτότητας, ζημιώνοντάς την με πάνω από 100 δισ. ευρώ" και παρέθεσε τις δηλώσεις των κ. Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση "συνιστούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο με δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060 και πρόσθεσε ότι "υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία που, ύστερα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει φυλακισμένη στην λιτότητα και ενώ τα πλεονάσματα πριονίζουν την οικονομία και μαζί το μέσο εισόδημα". Τα υπερπλεονάσματα υποστήριξε σημαίνουν: φόροι, φόροι, φόροι... Πέρυσι, ο στόχος πλεονάσματος ήταν 1,75% και τον ανεβάσατε στο 4,13%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγκάσατε τους Έλληνες να πληρώσουν 4,2 δισ. ευρώ περισσότερα από όσο χρειαζόταν! Φτάσαμε, έτσι, σήμερα, οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων να ξεπερνούν τα 103 δισ., με τον μισό πληθυσμό να χρωστά, μη μπορώντας να πληρώσει ή, έστω, να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να αγγίζουν μόλις τα 107,7 δισ., όταν τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 136 δισ. ευρώ.

Επικεντρώνοντας στον προϋπολογισμό του 2019 είπε ότι αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος, ούτε αναπτυξιακός καθώς "ελπίζει σε ανάπτυξη 2,5% όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ και Νομισματικό Ταμείο την βλέπουν χαμηλότερη...Ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα με πρώτο θύμα είναι οι Δημόσιες Επενδύσεις που ήδη υπολείπονται κατά 1,55 δισ. και ψαλιδίζονται κατά 550 εκατομμύρια ακόμα το 2019...Και αυτό το μίζερο ΑΕΠ συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τα υπερπλεονάσματα. Τέλος, και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει αντίπαλος του πολίτη. Διατηρεί τους 29 φόρους και τις δεκάδες περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ. Πυροβολεί τη μεσαία τάξη. Θέτει εμπόδια στους επενδυτές. Αλλά εξοντώνει και τους πιο αδύναμους. Κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και διαρκώς τους πολλαπλασιάζει, συντρίβοντας τον κορμό της κοινωνίας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό όμοιο με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης και με τα ίδια χαρακτηριστικά: Φορολογική αφαίμαξη, διάλυση του κοινωνικού ιστού, μεταρρυθμιστική ατολμία. Αναπαράγει το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της εσωστρέφειας, των  χαμηλών προσδοκιών. Χωρίς αναπτυξιακή λογική, βασίζεται σε παραδοχές που μοιάζουν περισσότερο με ευχές, αγνοώντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Συνεπώς, είναι γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ: Αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και άδικος. Πιστός στους στόχους του άτυπου 4ου Μνημονίου".

Αφού υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες αναφέρθηκε στους δικούς του στόχους που "περιγράφει το λιτό δίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και εισφορές-Περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλές δουλειές. Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής".

Αναφέρθηκε στις δικές του προτάσεις: "Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 24 μήνες, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται στο 20% από 29% σήμερα και στα μερίσματα στο 5% από 15% σήμερα. Έτσι, σε μία διετία, ο  πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα πέσει στο 24% από 40% σήμερα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν μειώνεται στο 13%. Τελικός στόχος είναι  να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 22%. Ενώ το όριο υπαγωγής σ' αυτόν αυξάνεται στις 25.000 ευρώ από 10.000 σήμερα, ώστε να ανασάνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στηρίζονται μέσα από ένα πλέγμα φορολογικών, γραφειοκρατικών και διοικητικών εργαλείων. Το θηριώδες πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αντιμετωπίζεται δραστικά".

Έκανε αναφορά στην δέσμευσή του για " ενιαία ρύθμιση 120 δόσεις για όλους τους οφειλέτες του δημοσίου ξεκινώντας με όσους χρωστούν ως 3.000 ευρώ. Πρόγραμμα «δεύτερη ευκαιρία» για όσους χρωστούν στις τράπεζες και έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Επιβράβευση συνεπών οφειλετών. Τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες εταιρείες  και «κουφάρια» δεκαετιών, που καταγράφονται μόνο θεωρητικά. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών. Και επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων από Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό".

Αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στο κοινωνικό του πρόγραμμα: "Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται και το Ασφαλιστικό σύστημα αποκτά τρεις πυλώνες -με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Τα αποθεματικά των ταμείων θα μπορούν να επενδύονται και να αυξάνονται, αυξάνοντας την αποταμίευση και τις επενδύσεις στην οικονομία, αλλά και τη σύνταξη που θα λάβει από τον «ατομικό του κουμπαρά» κάθε νέος ασφαλισμένος...Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 φτωχότερους συμπολίτες μας. Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια μπροστά στον δημογραφικό κίνδυνο. Η Πολιτεία ενισχύει με 2.000 ευρώ κάθε νέα γέννηση στην Ελλάδα. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Και τέλος οι μισθοί συνδέονται με την ετήσια ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι κατώτατοι μισθοί θα έχουν διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρόνο".

  Αναφέρθηκε στο ονοματολογικό κάνοντας κριτική στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και τάχθηκε κατά της μυστικής ψηφοφορίας ενώ επανέλαβε ότι  η θέση της Ν.Δ είναι κρυστάλλινη "απέναντι στο σφάλμα των Πρεσπών και δεν θα το ψηφίσουμε. Γιατί ποτίζει τον αλυτρωτισμό, ξυπνάει εθνικισμούς και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στις δύο χώρες". Ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναφερθεί και στην Αλβανία και πρόσθεσε: "Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες".

Επίθεση όμως έκανε και στο "ηθικό πλεονέκτημα καταγγέλλοντας σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο σταθμός του  Θριασίου, το 1,6 δισ. του Μεταναστευτικού, τα 700 εκατομμύρια του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΔΕΗ των Σκοπίων, τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία. Και βέβαια η ΔΕΠΑ με τα φέσια των δεκάδων εκατομμυρίων για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα με τα οποία διαπλέκεστε".

Δ. Κουτσούμπας: Ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα

"Λέτε στον ελληνικό λαό ότι είναι μοιραίο να ζει όπως σήμερα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα" είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

"Στην ουσία λέτε στον λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα, να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων" πρόσθεσε.

Είπε ότι κοινός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καλλιέργεια στον λαό της αναμονής και της μείωσης των απαιτήσεών του.

"Όλοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης" τόνισε.

Επισήμανε ότι "η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την ΕΕ, σταθερά και διαχρονικά" και ότι "σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων".

Σημείωσε ότι την ίδια πολιτική και τα ίδια αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα φέρνουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως προσήμου, ενώ οι όποιες διαφορές μεταξύ των κομμάτων αυτών αφορούν "το πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου".

"Τα μνημόνια ήταν εξειδίκευση αυτής της ταξικής πολιτικής στην Ελλάδα" πρόσθεσε, σημειώνοντας στην πραγματικότητα "του λεγόμενου «μεταμνημονιακού» προϋπολογισμού και της υποτιθέμενης «δίκαιης ανάπτυξης» που έρχεται, παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια".

"Η «μεταμνημονιακή» σας ανάπτυξη, βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια" είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που έχει πέσει στο μισό, για τους μειωμένους μισθούς για την μερική απασχόληση που "έχει γίνει νόρμα ειδικά για τους νέους", για την εκτόξευση των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση έως και κατάργηση του όποιου αφορολόγητου υπήρξε και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

"Δηλαδή όλα τα μέτρα που ψηφίσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραμένουν και αποτελούν το καύσιμο για τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ σε ότι αφορά την "ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας" είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση "στην ίδια όχθη, ενάντια στον λαό, βρίσκεται και η εγχώρια άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές. Εποπτεία της ΕΕ υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα πιο ενισχυμένη".

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει πως θα υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα.

"Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου αποδεικνύει πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». 'Αρα το μνημόνιο με νέα μέτρα που υποχρεώνεται η χώρα να υλοποιήσει είναι εδώ, «πανταχού παρών». Τα μέτρα, που έχετε ήδη υπογράψει στην 3η αξιολόγηση, αλλά και γενικότερα, εκτείνονται πολύ μετά το 2019" πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην κυβερνητική υπογραφή για την επίτευξη θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια καθώς και πλεονασμάτων που ξεπερνούν το 2% μέχρι το 2060 "στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα σταματήσει ποτέ".

Επισήμανε ότι "ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα".

Χαρακτήρισε "θράσος" το να μιλά η κυβέρνηση για "αντίμετρα" όταν "ο προϋπολογισμός ξεχειλίζει από πραγματικά «αντίμετρα», νέας κρατικής βοήθειας στο μεγάλο κεφάλαιο".

Είπε ότι αποτελεί ντροπή να μιλά η κυβέρνηση για "ανακούφιση" και "κοινωνική δικαιοσύνη" όταν "αυτό που «μοιράζει» στο λαό είναι λιγότερο από 1 δισ., όταν ο προϋπολογισμός είναι 55 δισεκατομμύρια και όταν το πλεόνασμα είναι 7 δισεκατομμύρια".

Έκανε λόγο για "θράσος" εκ μέρους της κυβέρνησης να μιλά για "ανακούφιση", όταν αυτά που δίνει δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των εργαζομένων, τις απώλειες των τελευταίων ετών.

Είπε ότι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται και απέναντι στην μικρομεσαία αγροτιά το οργανωμένο κίνημα της οποίας η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους.

"Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί μάχης για δίκαιη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ΚΑΠ, αποτελούν πολιτική απάτη. Όλοι μαζί οι κυβερνώντες στην ΕΕ, είτε ευρωσκεπτικιστές, είτε ευρωλάγνοι, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, υπηρετούν τον ανταγωνισμό για το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και στην αγροτική παραγωγή. Οι προτεραιότητες αυτής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών" ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Έθεσε το ερώτημα γιατί "μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις το 5% του προϋπολογισμού και ο λαός όλο το υπόλοιπο;" και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να τους ενισχύσει κι άλλο μειώνοντας την φορολογία βιομηχάνων και εφοπλιστών.

Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το επιχείρημα της κυβέρνησης για επάνοδο στην "κανονικότητα μιας ανάπτυξης που θα είναι διαρκής και σταθερή", καθώς, όπως είπε, οι εγχώριες τράπεζες είναι "γίγαντες με πήλινα πόδια" υπό το βάρος της ευθείας απειλής των κόκκινων δανείων και με την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος προ των πυλών

"Γι' αυτό, άλλωστε, ετοιμάζετε νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, με κρατικά χρήματα. Ενώ, ταυτόχρονα, θα κλιμακώσετε την επίθεση στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των κατασχέσεων των λαϊκών κατοικιών" πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας εκδήλωσης οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι "σε αυτές τις συνθήκες μοναδική λύση για το κεφάλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η ποικιλόμορφη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης".

Αναφέρθηκε και στη διαρκή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ομίλους, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως "γεωπολιτικού μεντεσέ" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή "εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους πολύ πιο άμεσα απ' ότι πριν".

Σε ότι αφορά τη ΝΔ είπε ότι στην πραγματικότητα η κριτική της προς την κυβέρνηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά οι ίδιες οι ανάγκες του κεφαλαίου".

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι μια επιλογή ανάμεσα στον "καλύτερο" δήμιο για τους εργαζόμενους και σημείωσε ότι στην πορεία προς τις εκλογές αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση θα οξύνεται και θα αφορά το "ποιός είναι ο ικανότερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ποιός μπορεί να ενσωματώσει καλύτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια".

"Απέναντι στη μιζέρια της δικής σας καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τις διάφορες βέβαια παραλλαγές της, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αναγκαία, γιατί ικανοποιεί το σύνολο των συγχρόνων λαϊκών αναγκών, γιατί παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που παρέχει η ίδια η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν αντικειμενικά" είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κοινωνία με αυτόν τον τρόπο είναι η απαλλαγή από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, και το πραγματικό πέρασμα των κλειδιών της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων.

"Η κοινωνικοποίηση για παράδειγμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υποδομών, των μέσων παραγωγής, η αξιοποίηση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την οργάνωση όλων αυτών και ο λαϊκός έλεγχος για την αποτελεσματικότητα αυτών είναι αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα" πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας δεν χωράει στα δεσμά ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η αποδέσμευση της χώρας από αυτά τα δεσμά αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με άλλες χώρες".

"Καλούμε τον ελληνικό λαό να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που αγωνίζεται καθημερινά για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζόμενων.

Καλούμε τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους να βαδίσουν αγωνιστικά με το ΚΚΕ.

Όχι μόνο για να βάλουμε φράγμα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πραγματικά τη ζωή που μας αξίζει" κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φ. Γεννηματά: Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο σε ένα νέο αδιέξοδο

Πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και της ΝΔ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας, τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, πως χορεύουν μαζί το ταγκό της πόλωσης. «Τελικά μοιάζουν πολύ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Σκάι.

«Να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αφύπνιση από όλους μας. Οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και είναι θωρακισμένη δεν αρκούν», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η πατρίδα μας. Και όταν μιλώ για συνεννόηση δεν λέω να γίνουμε όλοι ίδιοι. 'Αλλο όμως οι πολιτικές διαφορές και άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς. Γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση αλλά μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης. Θέλουμε εθνική ομοψυχία. Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους. Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τους πολίτες. Δεν απαντούν στις αγωνίες και στα προβλήματά τους. Απογοητεύουν και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την πολιτική» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κλιμακώνοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλισβερίσι προσέγγισης βουλευτών. «Παρακολουθούμε μπρος στα μάτια μας το μεγάλο αλισβερίσι τους. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Για να εξασφαλίσουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» για τν συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια. 8 χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το φύγε εσύ να έρθω εγώ για να γίνω πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ από την πλατεία. Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο 4ο, κανονικό. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες. «Διεκδικούμε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Χρειάζεται κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα - Μητσοτάκη, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κρίθηκε οριστικά στη συνείδηση των πολιτών και απέτυχε».

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η ιστορική αλήθεια δίνει πραγματική διάσταση σε πρόσωπα και παρατάξεις, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες, για άλλους μαθητευόμενους μάγους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες αναζητούν μια ριζικά διαφορετική, πραγματικά προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική αλλαγή. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης. Εμείς θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε» τόνισε.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο κι απλά αποτυπώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αφορούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο. «Είστε η κυβέρνηση του 10-1. 10 παίρνετε 1 δίνετε. Και προσπαθείτε το 1 που δίνετε να το παρουσιάσετε ως μεγάλο κατόρθωμα. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τα 9 που παίρνετε», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά συμπληρώνοντας: «Είναι η θηλιά που έχετε φορέσει στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι κάνατε το μνημόνιο παρελθόν. Με τον προϋπολογισμό, το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται, κυρίως μάλιστα από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους» είπε. Καταλόγισε βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης που «υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε τις γεωπολιτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες και την προώθηση των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πήρε το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο. Και ο νέος προϋπολογισμός το επιβεβαιώνει. Γι΄αυτό λέμε όχι στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είπε η Φώφη Γεννηματά ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του "νέου" και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης. Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για τους λίγους, με ασύδοτη την αγορά και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους. Η αλαζονεία είναι διάχυτη και μόνο με την προσδοκία της εξουσίας», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Π. Καμμένος: Ψηφίζουμε σήμερα τον προϋπολογισμό ενός ελεύθερου κράτους

"Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", είπε ξεκινώντας την ομιλία του, στη Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. "Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας", είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι "σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση".

"Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας", επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι οι Ανεξάρτητες Έλληνες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ελληνικών αποθεμάτων και αξιοποίηση τους από την Ελλάδα και όχι από κάποιο σχήμα εκχώρησης δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, "όπως είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση". Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι αυτός ήταν στόχος απαρέγκλιτος των δανειστών, ήταν ο κύριος λόγος που Ελλάδα που μπήκε στην κρίση, ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

"Αυτή η ιστορική στιγμή προετοιμάστηκε προσεκτικά από την κυβέρνηση, από το σύνολο της κυβέρνησης, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και θέλω να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γι΄αυτό το αποτέλεσμα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το υπουργείο Εξωτερικών, διότι η θέση της χώρας σήμερα έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τη θέση που βρισκόταν το 2012 ακόμα και το 2014", είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επισήμανε ότι "η Ελλάδα, με διμερείς και τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες, μέσω της Κύπρου, στον νότο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ και στον βορά με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, από μέρος του προβλήματος έγινε άξονας σταθερότητας και η λύση".

Πλέον έχουμε δέσει συμμαχίες που βοηθούν τη μετεξέλιξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, είπε ο κ. Καμμένος και επισήμανε ότι "ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση της στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα, έβαλε τη χώρα στο λεγόμενο plan A, που σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί τον πρώτο και κύριο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την ενέργεια". Στις θετικές αυτές εξελίξεις συμπεριέλαβε ότι σε λίγο καιρό θα προχωρήσει ο αγωγός σύνδεσης των αποθεμάτων από την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέσω της Κρήτης και της Δ. Ελλάδος, "ένας αγωγός που θα ανατρέψει τη γεωπολιτική κατάσταση της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη". Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "ήδη στην Αλεξανδρούπολη χτίζεται η κύρια τράπεζα αποθεμάτων ενέργειας που θα βοηθήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το μονοπώλιο της ενέργειας μέχρι τώρα". Αυτό σημαίνει ασφάλεια για τη χώρα και το πέρασμα σε μια νέα εποχή, είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι "αυτές οι συμμαχίες έγιναν κατόπιν αποφάσεων της κυβέρνησης, με πολύ δουλειά, με κόπο, με εμπλοκή των ΕΔ που παρά την πίεση που δέχθηκαν όλη την περίοδο της κρίσης, έμειναν όρθιες και σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να διεξάγει ασκήσεις, στην πολεμική αεροπορία, με καλεσμένο το Ισραήλ και αραβικές χώρες".

"Όλη αυτή η πολιτική είναι που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Αλλά η οικονομική κρίση δεν ήταν η μόνη που έπληξε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η οικονομική κρίση ήταν μόνιμα και κρίση ηθικών αξιών", είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να υπογραμμίσει: "Ποτέ δεν ήταν οικονομικό το πλιάτσικο στον έρανο για τον καρκίνο από τον Ερυθρό Σταυρό, οι σκανδαλώδεις τροπολογίες προς όφελος των πολυεθνικών των φαρμάκων, τα δεκάδες εκατομμύρια μέσω των εικονικών τιμολογίων σε εκδότες και δημοσιογράφους της διαπλοκής για να σιωπούν και να συγκαλύπτουν, ενώ όλα αυτά ήταν χρήματα που έπρεπε να κατευθυνθούν στους πολίτες για τη δημόσια υγεία. Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η υπερτιμολόγηση των δημοσίων έργων που τροφοδοτούσαν την αντιδημοκρατική διαπλοκή των βασικών μετόχων, βασικοί μέτοχοι που εξαφανίστηκαν τα χρόνια που εμείς είμαστε στην κυβέρνηση. Ποτέ δεν ήταν ζήτημα οικονομικό η διοχέτευση στο 4% των αιτούντων του 50% των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και του ΠΔΕ αποκλείοντας τους έντιμους επιχειρηματίες, βάζοντας έτσι βόμβα στα θεμέλια της ανάπτυξης και στον υγιή ανταγωνισμό".

Ο κ. Καμμένος είπε πως κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να αντιληφθεί ότι «αυτός που συμμετέχει σε συμμορίες κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, δεν θα επενδύσει ούτε ένα ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία». Είπε ακόμη πως «μέρος αυτής της ανηθικότητας ήταν το γεγονός ότι κάποιοι στέρησαν χρήματα από την εθνική άμυνα για να τα βάλουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία», λογαριασμούς που αποκαλύπτονται σήμερα, με τη συμβολή αυτής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες, όποιος τολμούσε να αντιδράσει, γινόταν στόχος μέσα από δημοσιογραφικούς οργανισμούς που τρέφονταν παρανόμως με τραπεζικά δάνεια. Μετέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την Ελλάδα από κυρίαρχη χώρα σε αποικία χρέους, είπε και τόνισε: «σήμερα βλέπω έκπληκτος αυτούς που καταδίκασαν τη χώρα σε απαξίωση, να φορούν τον μανδύα του πατριώτη προκειμένου να διασωθούν και να εξαπατήσουν ακόμη μια φορά τους πολίτες. Εκείνους που δημιούργησαν το τεράστιο θέμα της Μακεδονίας, παραδίδοντας το γεωγραφικό προσδιορισμό ‘Βόρεια Μακεδονία', και πήγαιναν με τα αεροπλάνα του Χριστοφοράκου στα Σκόπια, και κάνανε μπίζνες με πετρέλαια, να χρησιμοποιούν τώρα το εθνικό μείζον θέμα ως φερετζέ για την αντεθνική τους δράση».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο «παλαιό πολιτικό σύστημα» που ενεργούσε με στόχο «να σωθούν οι τράπεζες και οι δανειστές και οι ντόπιοι επίορκοι» και που έφερε το ΔΝΤ, η έλευση του οποίου εξυπηρετούσε έναν και μόνο σκοπό: να καταστρατηγηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήταν, όπως τόνισε, το πολιτικό σύστημα που «στάθηκε ανίκανο να νοικοκυρέψει το κράτος διότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφερόταν να σώσει την εθνική οικονομία», που «εξόντωσε τη μεσαία τάξη» και εξακολούθησε να κάνει μπίζνες με τη διαπλοκή.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έκλεισαν 130.000 επιχειρήσεις περισσότερες από αυτές που άνοιξαν την περίοδο 2010-2014. Την περίοδο 2015-2017, τα στοιχεία δείχνουν 30.000 επιχειρήσεις επιπλέον σε λειτουργία», είπε ο Καμμένος για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αναστρέψει την εικόνα.

«Εσείς ήσασταν οι νεκροθάφτες της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, καταστρέψατε την αστική τάξη. Μάθατε να κυβερνάτε με πρόγραμμα αυτά που σας υπαγόρευαν», είπε απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, διότι κέρδισε τον σεβασμό και οι εταίροι κατανόησαν ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι μειονέκτημα, ούτε δράση συμμοριών που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται την εδαφική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, προσθέτοντας ότι τα θέματα που τις αφορούν απαιτούν εθνική πολιτική και ομοψυχία.

Επισήμανε ότι η άμυνα της χώρας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω του υψηλού φρονήματος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανέφερε ότι στα προηγούμενα χρόνια «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε» τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και βάσει αυτού να προχωρήσει ο σχεδιασμός, ενώ ο προϋπολογισμός του 2019 είναι αυξημένος.

Ο κ. Καμμένος έκανε εκτενή αναφορά, πέραν του τομέα ευθύνης του, και στο έργο των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στο έργο του υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουΐκ.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «αν οι ΑΝΕΛ είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση τον Ιούνιο δεν θα είχαν γίνει αυτά τα βήματα», προσθέτοντας «δεν θέλατε να πιστωθεί η κυβέρνηση την επιτυχία».

Είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «πληρώσαμε τη μάχη που δώσαμε», και σημείωσε «τα οικονομικά γεγονότα μας δικαίωσαν».

Πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό έργο ως προς το οικονομικό θέμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ, απευθυνόμενος πάντα στην αντιπολίτευση είπε «όταν έλθει το εθνικό θέμα θα δούμε ποιός θα πάρει εθνική θέση».

Τέλος, ο κ. Καμμένος είπε ότι «αν αναλάβει η σημερινή ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας θα κάνει την Ελλάδα Κολομβία».

Στο περιθώριο της ψήφισης του προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε η προσχώρηση του βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, ενώ το μάτι στον Γιάννη Σαρίδη προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο κ. Σαρίδης είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Αυτό που κυριαρχεί στην συζήτηση του προϋπολογισμού είναι εκτός από τα θέματα της οικονομίας και όσα έγιναν στον ΣΚΑΙ με την βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας (17/12/2018).

Η μέρα πάντως ξεκίνησε εντυπωσιακά, με τον Χάρη Θεοχάρη να δίνει τα χέρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να εντάσσεται στο team της Νέας Δημοκρατίας. Μια προσθήκη με... νόημα, ενόψει και της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Το γεγονός πάντως ότι η δημόσια ασφάλεια αποτελεί μία από τις βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες της ΝΔ, σημαίνει πως το θέμα θα τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει κριτική κατά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, καταρρίπτοντας το επιχείρημα Τσίπρα ότι αποτελεί τον πρώτο μεταμνημονιακό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών και οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί παραμένουν εξαιρετικά σκληροί και παραπέμπουν σε νέο μνημόνιο, δεσμεύοντας παράλληλα και τις επόμενες πολλές κυβερνήσεις.

Επίσης, θα ξεδιπλώσει τις βασικές αρχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ν’ αναδείξει τη διαφορά με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κάλπες.

Με ενδιαφέρον, φυσικά, αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε θεωρούν ότι η ΝΔ έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ψηφοφόρων από την κεντροδεξιά και γι’ αυτό μοιραία στρέφεται προς την ακροδεξιά.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού δηλαδή την Τετάρτη να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις 100 πρώτες μέρες μετά το τέλος των μνημονίων ενώ θα ζητήσει από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News