Όταν «ένας ψηλός και μια κοπέλα» εκτέλεσαν τον Ευάγγελο Μάλλιο

Ελλάδα
Όταν «ένας ψηλός και μια κοπέλα» εκτέλεσαν τον Ευάγγελο Μάλλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 14 Δεκεμβρίου: Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί το Μάλλιο

Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η “17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της χούντας Ευάγγελο Μάλλιο.

Αυτό ήταν το δεύτερο “χτύπημα” της οργάνωσης και επικροτήθηκε από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο μερικούς μήνες νωρίτερα είχε σοκαριστεί από την αθώωση των αρχιβασανιστών της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Η εκτέλεση Μάλλιου έγινε το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 1976, έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο. Όπως πρόλαβε να πει ο Μάλλιος λίγο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε την επομένη, πυροβολήθηκε «από έναν ψηλό και μια κοπέλα».

Η κηδεία του Μάλλιου έγινε στις 16 Δεκεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία εκατοντάδων εθνικιστών και υποστηρικτών της χούντας. Στο περιθώριο της ταφής σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε δημοσιογράφων.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία βρισκόταν και ο σημερινός ηγέτης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Εξάλλου, στεφάνια έστειλαν οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος και Μιχαήλ Ρουφογάλης.

Δείτε σχετικό ντοκιμαντέρ από το αρχαίο της ΕΡΤ:

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News