Ελλάδα

Χιμάρα: Ένταση των Ελλήνων με υπαλλήλους που τους γκρεμίζουν τα σπίτια

Ένταση στη Χιμάρα μετά την πρόκληση της Αλβανίας να παραχωρήσει περιουσίες Ελλήνων ομογενών για τουριστική εκμετάλλευση - Έλληνες ομογενείς πιάστηκαν… στα χέρια με υπαλλήλους της αλβανικής υπηρεσίας «ΙΚΜΤ»

Ένταση επικράτησε μεταξύ των κατοίκων της Χιμάρας και της αλβανικής υπηρεσίας «IKMT», η οποία επιχείρησε να καταστρέψει σπίτια της περιοχής.

Σύμφωνα με το echedoros-a, κρατικά μηχανήματα έφτασαν στην περιοχή με σκοπό να γκρεμίσουν σπίτια κατοίκων στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου, που προβλέπει την παραχώρηση όλων των εκτάσεων από Αυλώνα και Αγίους Σαράντα στο αλβανικό υπουργείο Τουρισμού.

Οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Μάλιστα, παραλίγο να πιαστούν στα χέρια με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους.

 

Περιουσίες Ελλήνων ομογενών παραχωρεί η Αλβανία

Από το μεσημέρι, σύμφωνα με το ethnos.gr, επικρατεί αναβρασμός στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

Η κίνηση αυτή από την Αλβανία δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό έχει προχωρήσει στην καταπάτηση γης που ανήκει σε ομογενείς αλλά και στην κατεδάφιση σπιτιών τους, με το πρόσχημα της «ανάπλασης».

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων και καλεί την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση και να επανεξετάσει τον σχετικό νόμο, αποδίδοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Αναβρασμός στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς, έχει προκαλέσει αναβρασμό στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία.

Η κίνηση αυτή από την Αλβανία δεν έρχεται φυσικά ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και καιρό έχει προχωρήσει στην καταπάτηση γης που ανήκει σε ομογενείς, αλλά και στην κατεδάφιση σπιτιών τους, με το πρόσχημα της «ανάπλασης».

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει λόγο για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων και καλεί την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση και να επανεξετάσει τον σχετικό νόμο, αποδίδοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους δικαιούχους τους.

 

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια