default-image

Σε «θολά νερά» η Κυβέρνηση... με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών

Ελλάδα
Σε «θολά νερά» η Κυβέρνηση... με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβερνητικές αναταράξεις

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας με επίκεντρο την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ την προηγούμενη εβδομάδα και ειδικότερα η αναφορά του σε “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, όταν τον περασμένο Ιούνιο υπέγραφε στις Πρέσπες τη συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, είχε τη βεβαιότητα ότι, πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία κύρωσης στην ελληνική Βουλή θα αποσπούσε και άλλες θετικές ψήφους. Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου προσέβλεπε στη θετική ψήφο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλου. Επίσης, στην υπερψήφιση της συμφωνίας από τέσσερις εκ των έξι βουλευτών του Ποταμιού - οι κ. Αμυράς και Ψαριανός θα καταψηφίσουν - και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον κ. Στ. Θεοδωράκη και τους κ. Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη και Σπ. Λυκούδη. Τέλος, προσμετρούσε στις θετικές ψήφους την κ. Κατερίνα Παπακώστα, που εντάχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα στον τελευταίο ανασχηματισμό, τον κ. Χ. Θεοχάρη, αλλά και ακόμη έναν ανεξάρτητο βουλευτή, που λέγεται πως έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, υπήρχε η βεβαιότητα για διαμόρφωση πλειοψηφίας 153 θετικών ψήφων, ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη δύο βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή της κ. Έλενας Κουντουρά, που έχει αναφέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, και του Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.

Με απλή πλειοψηφία

Όμως, την τελευταία εβδομάδα τα ανωτέρω δεδομένα έχουν ανατραπεί άρδην, με αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να μεταδίδει ότι οι Πρέσπες είναι δυνατόν να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία, κάτω των 151 ψήφων. Πλέον, ο κ. Θεοχαρόπουλος, σε συζητήσεις εντός του ΚΙΝ.ΑΛ., σημειώνει πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία μόνον εάν ο κ. Τσίπρας δεσμευτεί ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Όμως, με δεδομένο ότι η κύρωση της συμφωνίας θα δρομολογηθεί εντός του Φεβρουαρίου, ο “όρος” αυτός δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, εάν εξακολουθεί να ισχύει ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Επίσης, από το Ποτάμι βέβαιη θεωρείται πλέον η υπερψήφιση της συμφωνίας μόνο από τον κ. Σπύρο Δανέλλη. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση, σχολιάζοντας το μπαράζ των τελευταίων δηλώσεων Ζάεφ, ο κ. Λυκούδης επίσης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, ενώ ο κ. Μαυρωτάς συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς την ψήφο του με τη διαμόρφωση ενός επίσημου πρωτοκόλλου μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, που θα αποσαφηνίζει τις “γκρίζες ζώνες” των Πρεσπών. Όμως, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, τέτοιο πρωτόκολλο δεν πρόκειται να συναφθεί.

Όριο 150 ψήφων

Τέλος, “αλλαγές” εντοπίζονται σε σχέση με τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές στους οποίους προσέβλεπε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν επαφές κυβερνητικών παραγόντων με τον κ. Χ. Θεοχάρη, προκειμένου ο τελευταίος να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι σχετικές συζητήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος ανεξάρτητος βουλευτής να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας έχει “δεδομένες” τις 145 ψήφους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές του κ. Δανέλλη, ενός ανεξάρτητου βουλευτή και πιθανότατα της κ. Παπακώστα και δύο των ΑΝ.ΕΛ., δηλαδή σύνολο 150. Όπως προαναφέρθηκε, η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία, αλλά το πλήγμα στο κύρος της ίδιας και του πρωθυπουργού θα είναι μεγάλο.

62% υπέρ των πρόωρων εκλογών

Τα θέματα που ταλανίζουν τους Έλληνες, αλλά και τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία καταγράφει, μεταξύ άλλων, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή στο “Έθνος”.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 4,7 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 25%.

Τα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα είναι τα εξής:

Ν.Δ. 25%, ΣΥΡΙΖΑ 20,3%, Χρυσή Αυγή 7,9%, Κίνημα Αλλαγής 6,4%, ΚΚΕ 5,8%, Ένωση Κεντρώων 2,3%, ΑΝ.ΕΛ. 2,2%, Ελληνική Λύση 1,8%, Ποτάμι 1,5%, Λαϊκή Ενότητα 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, άλλο κόμμα 3,3%, λευκό/άκυρο 1,7%, αναποφάσιστοι 12,6%, αποχή 6,8%.

Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 58%, έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, 33% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 27% ο Αλέξης Τσίπρας και το 39% απαντά «κανένας από τους δύο».

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 62% των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 44% απαντά ότι οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 και το 18% θέλει να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Το 34% θέλει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News