Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

Ελλάδα
Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του στην ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που κατάθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Τουρισμού, με τους φορείς του τουρισμού, να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους την εκτίμηση, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η υπουργός, Ελενα Κουντουρά, σημείωσε στην αρμόδια επιτροπή ότι «εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Κουντουρά ανέφερε εμφατικά, ότι "η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι μία γενναία κομβική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική τουριστική αγορά, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη πιο ευέλικτη στο διεθνές περιβάλλον, και που πραγματικά θα δώσει νέα και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στο εθνικό τουριστικό μας προϊόν. Δίνουμε στον τουρισμό μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εσόδων, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους".

Αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των φορέων του κλάδου, επί του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποδνδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει ότι το νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, μέσα σ' όλα τα άλλα παρατηρείται μια προσπάθεια να μπουν στις ειδικές μορφές τουρισμού και "σκιώδη " καταλύματα. "Πρέπει να διαφυλάξει το υπουργείο όλες εκείνες τις διατάξεις που προβλέπονται για τα ξενοδοχεία χωρίς καμία παρέκκλιση. Άρα μόνο καταλύματα με άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικό αστεροποιησης. Όπως και τουριστικές επαύλεις από 100τμ και πανω. Όχι σπιτάκια διαμερισματακια κλπ", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι καλοδεχούμενο από τα τουριστικά γραφεία της χώρας επισημαίνει, ότι στο σύνολο του ικανοποιεί τους φορείς και βάζει τάξη σε θεματικές μορφές τουρισμού, όπως πχ στον αθλητικό τουρισμό. Ωστόσο κάνει λόγο για παρεμβάσεις από συναρμόδια υπουργεία, "που αντί να κατανοήσουν την λειτουργία των τουριστικών γραφείων και να βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους, βάζουν τροχοπέδη με θέσεις που δεν εξυπηρετούν", όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης εκφράζει την ικανοποίηση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι επιλύεται μεταξύ άλλων ένα ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο για πολλά χρόνια, αυτό της κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου του καταλύματος. Οπως αναφέρει πλέον θεσμοθετείται ο διακριτικός τίτλος του καταλύματος, μια δυνατότητα που θα την έχουν μόνο όσοι ασκούν την επαγγελματική ιδιότητα και όχι όσοι έχουν καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι η ως άνω κατοχύρωση δεν θα γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και φυσικά χωρίς κόστος για τα καταλύματα του ΣΕΤΚΕ, όπως σημειώνει ο κ. Τοκούζης. Από το ΞΕΕ δεν θα γίνεται πλέον και η πιστοποίηση-κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων, συμπληρώνει ο κ. Τοκούζης.

Ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), δήλωσε ότι "για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών, μια δυνατότητα που οριζόταν μέχρι τώρα σε εγκυκλίους του υπουργείου Τουρισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται σε νομοσχέδιο. Επίσης, για πρώτη φορά ορίζονται στο νομοσχέδιο τα προσόντα των κατ’ εξαίρεση ξεναγών, όπως και η διάρκεια της άδειας".

Θετικά, πάντως, βλέπει το νομοσχέδιο και ο Διογένης Βενετόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, λέγοντας: "Ζητήσαμε τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού, όπως και ολόκληρης της Βουλής, διότι θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα αγγίξει την ελληνική οικονομία".

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών,  Φωτεινή Ραλλάτου, καλωσόρισε το νομοσχέδιο  επισημαίνοντας για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού. Μία από τις καινοτομίες που εισάγει στην εγχώρια τουριστική αγορά το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News