Αλλαγές «βόμβα» στο εκλογικό σύστημα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ελλάδα
Αλλαγές «βόμβα» στο εκλογικό σύστημα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε δύο αλλαγές στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Αλλαγές – «βόμβα» στο… παρά ένα φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές τις οποίες ανακοίνωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αλλαγές που προκαλούν αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς προσθέτουν δυσκολίες στους υποψήφιους δημάρχους που επιχειρούν να καταρτίσουν συνδυασμούς.

Η πρώτη αλλαγή που έρχεται, με ανακοίνωση κ. Χαρίτση, είναι το γεγονός ότι αυξάνει τους συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο κατά 50% από τις υπάρχουσες έδρες σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Η εν λόγω αλλαγή δυσκολεύει περαιτέρω έναν υποψήφιο να κλείσει το ψηφοδέλτιο του.

Μέχρι τώρα, οι επιπλέον μετέχοντες ήταν στο 30%. Ενώ πριν τον «Κλεισθένη» ήταν ο διπλάσιος αριθμός από τις έδρες ενός Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως στο Δήμο Ηρακλείου από τις 49 έδρες, ο υποψήφιος θα πρέπει να καλύψει πλέον 75 υποψηφίους –μεγάλη απόκλιση από αυτή που υπολόγιζε μέχρι πρότινος, καθώς με το 30% θα χρειαζόταν 64 υποψηφίους. Επιπλέον δυσκολία σ’ αυτή την αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι από αυτές τις 75 υποψηφιότητες, το 40% θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά γυναίκες.  

Η δεύτερη αλλαγή που ήταν και αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκηση λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, είναι ότι καταργείται ο επικεφαλής στις Τοπικές Κοινότητες που προέβλεπε ο «Κλεισθένης» και που θα ορίζονταν από τον υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος θα πλειοψηφούσε στις εκλογές.

Πλέον απαιτείται σταυρός προτίμησης, δεν υπάρχει προτεινόμενος επικεφαλής και, όπως είναι φυσικό, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς. Με αυτό τον τρόπο, όμως, η στελέχωση Τοπικών Κοινοτήτων αποκτά ενδιαφέρον διότι μέχρι τώρα με τον ορισμό του επικεφαλής, όλοι οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονταν να στελεχώσουν τις τοπικές κοινότητες.

Οικονομικά & θεσμικά θέματα στην ατζέντα Χαρίτση

Στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων και εξήγγειλε την υλοποίηση τριετούς προγράμματος πρόσληψης 1.500 επιστημόνων στους δήμους για τη στελέχωση των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών τους. Τόνισε επιπλέον ότι τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε ένα σημαντικό έργο για την τοπική αυτοδιοίκηση, προυπολογισμού 30 εκ. Ευρώ, αυτό της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News