Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Κατολισθήσεις και καταστροφές έφερε η «Πηνελόπη»

Ελλάδα
Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Κατολισθήσεις και καταστροφές έφερε η «Πηνελόπη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκομμένα χωριά, κατολισθήσεις, καταστροφές - Δεκάδες προβλήματα, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα - Πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός αύριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας μας, όπου έχει προκαλέσει και αρκετά προβλήματα, μέχρι αυτή την ώρα.  

Κύριο χαρακτηριστικό της, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αλλάζοντας όμως μορφή από την Τετάρτη το μεσημέρι και από τα βόρεια, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Την Τετάρτη σύμφωνα με το meteo.gr, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,  με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στα νότια και μετά το μεσημέρι στο Βόρειο Αιγαίο.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς από νωρίς το μεσημέρι και από τα βόρεια, με γρήγορη ενίσχυσή τους σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία μετά το μεσημέρι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, θα επικρατήσει κακοκαιρία στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια χώρα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο Νότιο Αιγαίο, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την επικράτηση πολύ θυελλωδών βοριάδων στα ανατολικά και στο Αιγαίο, όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως 5 μποφόρ.

Σημαντικά προβλήματα στη χώρα

Η κακοκαιρία, η οποία πλήττει κυρίως τη δυτική Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, με τα μεγαλύτερα να λαμβάνουν χώρα στη Δημοτική Ενότητα Αγράφων και μετά την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο.

Στο σημείο έχουν σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο - Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο από την μεριά του Καρπενησίου.

Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά, σύμφωνα με το iefimerida.gr, είναι μόνο από την Καρδίτσα.

Για την άμεση λύση του προβλήματος έσπευσαν στο σημείο μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν άμεσα πρόσβαση.

 

Ξαναπνίγηκε το Ζευγαράκι

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι κάτοικοι στο Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου, καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις φούσκωσαν τα ρέματα και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και ρίχνουν ευθύνες στους αρμόδιους, οι οποίοι δεν προνόησαν μετά την περυσινή καταστροφή.

«Πλημμυρίσαμε ξανά, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης κρύβονται αφού δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα ρέματα, να φτιάξουν δρόμους και τα απαραίτητα έργα εδώ και ένα χρόνο. Πνιγόμαστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους, δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνα. Θα μας θυμηθούν μόνο στις εκλογές» δήλωσαν οι κάτοικοι στο agriniosite.

Την ίδια ώρα, με δυσκολία κινούνται οι οδηγοί στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου τα νερά του οποίοι χύνονται πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού.

Ζημιές στο Αλποχώρι Ηλείας

Από τύχη δεν υπήρξαν χειρότερα στο Αλποχώρι, όταν τσιμεντένια μονομπλόκ μάντρα, που είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία, κατέρρευσε.

Μαζί παρασύρθηκαν χώματα και τμήμα του γηπέδου, αλλά και η περίφραξη και οι πάγκοι των ομάδων. Τα συντρίμμια έπεσαν στον δρόμο, αποκλείοντας τη μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Η γέφυρα του Ενιπέα στον «αέρα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στην γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας, «… με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» κατέληξε.

Κατολίσθηση βράχων στον δρόμο Κλειτορία-Τρίπολη

Κατολίσθηση βράχων στο οδικό δίκτυο Κλειτορία προς Τρίπολη, στην τοποθεσία Σελέκου σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, από τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως αναφέρει το kalavrytapress.gr.

Μάλιστα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης και νέων βροχοπτώσεων.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως σεβαστούν της οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τοπικών αρχών διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από πτώσεις βράχων.

Έχει ήδη τοποθετηθεί σήμανση που ενημερώνει τους οδηγούς. Για την αποκατάσταση από τις πτώσεις βράχων τέθηκε σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός της δημοτικής ενότητας Κλειτορίας και το Α.Τ Κλειτορίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News