Στο Φανάρι ο Κ. Γαβρόγλου για να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ελλάδα
Στο Φανάρι ο Κ. Γαβρόγλου για να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 2017 καθιστούσε σαφές πως είναι ενάντια σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3.

Στην Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, με σκοπό να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, καθώς και για τις αλλαγές ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος, ως φαίνεται, δεν κατάφερε να πείσει την Εκκλησία της Κρήτης, θα προσπαθήσει να καθησυχάσει το Φανάρι, το οποίο φέρεται έντονα δυσαρεστημένο με τις αλλαγές που προτείνονται εν αγνοία του.

Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό το καλοκαίρι του 2017 που έφερε στη δημοσιότητα το ortodoxia.info καθιστούσε σαφές πως το Φανάρι είναι ενάντια σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ξεκαθάριζε σε αυστηρό τόνο ότι σε καμία περίπτωση το Φανάρι δεν ήταν διατεθειμένο να δεχθεί να διαγραφούν από το Σύνταγμα οι αναφορές σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την αποξένωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«…Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως, ότι διά της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού, προβλεπούσης ότι “το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου”, όσον και της αναφοράς εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξιν της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού, ήτοι της ημιαυτονόμου Εκκλησίας Κρήτης, των εν Δωδεκανήσω Ιερών Μητροπόλεων, των εν Ελλάδι Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών και λοιπής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας αυτού, ως και των Μητροπόλεων των λεγομένων εξ ιστορικών λόγων “Νέων Χωρών”».

Η κυβέρνηση, ως φαίνεται, έλαβε υπόψη την αυστηρή επιστολή καθώς στην πρότασή της προς τη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος δεν περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες αλλαγές.

Παρ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον έχει εάν το Φανάρι έμεινε ικανοποιημένο από την τελική διατύπωση του κατατεθέντος κειμένου και γενικότερα εάν συμφωνεί με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News