Ελλάδα

Ο Βαρθολομαίος απομακρύνει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Η οριστική απόφαση θα παρθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Η απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου φαίνεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις την απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθμολομαίος την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιερά Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατηγορείται από το Πατριαρχείο για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση και με αφορμή αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την διαδοχή του.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα συνεδριάσει από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ως την Πέμπτη 29/11 και αναμένεται να λάβει την σχετική απόφαση, της αποπομπής του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Ήδη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καλέσει δις τον κ. Δημήτριο να υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνήθηκε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα ο Βαρθολομαίος και ο Δημήτριος είχαν μυστική συνάντηση στη Γενεύη.

Άγνωστο αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη –βρέθηκε στη Γενεύη για εκδήλωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών– προκειμένου να πείσει τον Αμερικής να υποβάλει την παραίτησή του για να μην τον αποπέμψει, ή αν η πρωτοβουλία ήταν του Δημητρίου για να πείσει τον Βαρθολομαίο να μην επιμείνει στην αποπομπή του.

Το μόνο που απομένει είναι πλέον ο τρόπος: Αν ο Δημήτριος δεχθεί την πατριαρχική παράκληση να υποβάλει την παραίτησή του, τότε η έξοδος από την Αρχιεπισκοπή θα συνοδευθεί και από την «προαγωγή» του σε γεροντική μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου. Αν επιμείνει και αποπεμφθεί, θα είναι απλά τέως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως διάδοχος του κ. Δημητρίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προαλείφεται ο μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος αν και συναντά αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.

 

Σχόλια