Νέος νόμος για τα κατοικίδια ζώα: Τι προβλέπει;

Ελλάδα
Νέος νόμος για τα κατοικίδια ζώα: Τι προβλέπει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επανέρχεται το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Σημαντικές αλλαγές

Επανέρχεται, όπως όλα δείχνουν, το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναφέρει στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, επανεκκινώντας τον διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η νέα πρόταση είναι:

  • Η δημιουργία μητρώου των φιλοζωικών οργανώσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν αποτελούν «σωματεία-σφραγίδα».
  • Η πλήρης οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και οργανώσεων όσον αφορά στην προστασία και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
  • Η μη υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
  • Η μη επιβάρυνση με τέλη των ιδιοκτητών ζώων.
  • Η δημιουργία κουλτούρας από την παιδική ηλικία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων. Ήδη, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό για την υγεία των ζώων, έχει δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό για την προώθηση της φιλοζωίας στα σχολεία, το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει προωθηθεί σε πολλά σχολεία.
  • Ο ακριβής προσδιορισμός του ρόλου καθενός συμμετέχοντος στις 5μελείς επιτροπές όσον αφορά στη διάσωση, τη στείρωση και τη φιλοξενία ζώων.

Τι θα αλλάξει;

Στόχος είναι να απαλειφθούν όλες εκείνες οι διατάξεις που είχαν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και είχαν οδηγήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αυτό θα συμβεί με το να αφαιρεθούν, από τη νομοθετική ρύθμιση, οι διατάξεις που όριζαν πρόσθετα τέλη στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση αύξανε τα τέλος σήμανσης στα 6 ευρώ, από το οποίο θα εξαιρούνταν όσοι υιοθετούσαν ζώο από δομές φιλοξενίας. Επίσης, θέσπιζε καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών, τα οποία πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet shops), και έδινε τη δυνατότητα διατήρησης έως δύο αστείρωτων ζώων το πολύ ανά ιδιοκτήτη, με την πληρωμή ετήσιου τέλους στους δήμους, ύψους 100 ευρώ για το καθένα.

«Επιδιώκουμε μία ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματα των ζώων συντροφιάς, η οποία θα προκύψει ύστερα από διάλογο με όλους τους φορείς», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την υφυπουργό, ο υφιστάμενος νόμος δεν προβλέπει τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους δήμους, και γι’ αυτό τον λόγο έχουν υποβληθεί σχετικά ερωτήματα στις νομικές υπηρεσίες των περιφερειών. Βάσει των τελευταίων στοιχείων της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου, σήμερα σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί περίπου 54.000 αδέσποτα και 254.000 δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, αριθμός που απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί δήμοι εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν στοιχεία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Έτσι, σε παλαιότερα έγγραφα του υπουργείου, από τους 325 δήμους της χώρας απάντησαν οι 262, και μάλιστα αφού είχαν προηγηθεί άλλα τρία υπομνηστικά έγγραφα. Από τις απαντήσεις των δήμων προέκυψε ότι 150 δήμοι δεν διαθέτουν κανένα καταφύγιο (δημοτικό, διαδημοτικό, ιδιωτικό με το οποίο έχουν συνάψει σύμβαση ή άλλο). Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, έχουν δηλωθεί 20 δημοτικά κυνοκομεία με άδεια, 10 δημοτικά κυνοκομεία χωρίς άδεια, 11 με συνεργασία με ιδιώτες και 1 με συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο.

Έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών προβλέπονται κατόπιν καταγγελιών. Βάσει του νόμου, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης μετά τους ελέγχους γίνονται συστάσεις, ενώ εάν δεν υπάρξει βελτίωση των συνθηκών στον επανέλεγχο, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σημασμένων ζώων, αυτή την περίοδο «τρέχει» διαγωνισμός για την απόκτηση ειδικών ανιχνευτών ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης, με τα οποία θα εξοπλιστούν οι ελεγκτικές Αρχές.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία της διαδικτυακής υπηρεσίας που έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο ώστε να προβαίνουν σε έλεγχο αξιόποινων πράξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς.

Ενισχύονται οι δομές φιλοξενίας για τα αδέσποτα

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας. Θα επιχειρηθεί η αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στους δήμους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ ετησίως για το σύνολο των ΟΤΑ και θεωρείται ανεπαρκές να καλύψει τις ανάγκες δημιουργίας καταφυγίων.

Παράλληλα, το υπουργείο, μέσω εγκυκλίων-οδηγιών, θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας τόσο των δήμων όσο και των σωματείων, με στόχο να διασφαλίσει τις προβλεπόμενες συνθήκες ευζωίας για τα αδέσποτα τετράποδα.

Σύμφωνα με την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τελιγιορίδου, σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, προγραμματίζεται:

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου να ζητήσει επανέλεγχο όλων των τμημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους να ζητήσει επιθεώρηση και όλων των κυνοκομείων και καταφυγίων των δήμων, προκειμένου να ελεγχθούν οι δήμοι και να γίνουν οι σχετικές συστάσεις, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους δήμους. Τα ευρήματα αυτών των ελέγχων – εφόσον εντοπιστούν προβλήματα – θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς για περαιτέρω ενέργειες (αποφάσεις μεταφοράς ζώων, άσκηση ποινικών διώξεων κ.λπ.).

Δέσμευση Μητσοτάκη για αλλαγή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς.

Μάλιστα, το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο θα δημιουργηθεί τους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Η εγκατάλειψη ενός ζώου συνιστά ουσιαστικά μια μορφή κακοποίησης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. Αυτό, λοιπόν, το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουν φορολογηθεί τα πάντα, ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς. Αυτό το ξεχνάμε τελείως. Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση, ούτε καμία τέτοια υπόνοια ρύθμισης στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εισάγουμε εμείς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Τελικά στόχος μας θα πρέπει να είναι, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -να το συζητήσουμε τι είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος- κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Αυτός πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ελληνικής Πολιτείας, ως προς την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς. Και βέβαια θέλω να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, το οποίο αφορά συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος. Θα είμαστε πολύ ανοιχτοί στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης: να μπορούμε να εντάξουμε και μια διάταξη η οποία αποτυπώνει και Συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα υπάρχει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των ζώων, σύγχρονο, Ευρωπαϊκό, το οποίο θα ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές στα ζητήματα αυτά, εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης» κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News