Συνάντηση Ιερώνυμου - Γαβρόγλου: Αιχμές κατά μητροπολιτών που αντέδρασαν στη συμφωνία

Ελλάδα
Συνάντηση Ιερώνυμου - Γαβρόγλου: Αιχμές κατά μητροπολιτών που αντέδρασαν στη συμφωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δήλωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά τη συνάντησή που πραγματοποίησαν

Για πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, ενώ άφησε αιχμές κατά των μητροπολιτών που αντέδρασαν στη συμφωνία.

Όπως τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος «Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του κλήρου», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός τόνισε ότι θα εμείνουν στο διάλογο.

Συμφώνησε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δικαιώματα των κληρικών, ενώ ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για τους κληρικούς, ενώ στην επιτροπή διαλόγου θα υπάρχουν και ιερείς».

Ιερώνυμος: «Αποκλείεται ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις;»

«Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, σύμπνοια σε ένα τόσο μεγάλο σώμα, όπως η Ιεραρχία;» αναρωτήθηκε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για Μητροπολίτες που τυχόν... βιάζονται για την κούρσα της διαδοχής, για τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε ως εξής: «Αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες σκέψεις;».

Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με το iefimerida.gr, δήλωσε πάντως ότι ακόμα κι αν υπάρχει αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του από μερίδα της Ιεραρχία εκείνος πιστεύει στο έργο του και «αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη σήμερα».

Κ. Γαβρόγλου: «Δε θα υπάρχει καμία αλλαγή»

Αναλυτικότερα, ο Κώστας Γαβρόγλου αμέσως μετά την συνάντηση τόνισε: «Να δηλώσουμε κατηγορηματικά την πρόθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή, για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιούνται και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα, είναι μια συνάντηση όπου συνεχίζεται ο διάλογος. Πληροφορήθηκα από τον μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια Επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας και βεβαίως είχα την ευκαιρία -και δεν είναι η πρώτη φορά-, το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση, όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης

Ο κ. Γαβρόγλου επίσης γνωστοποίησε ότι την Κυριακή για το «καυτό» αυτό θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Εκκλησία της Κρήτης.

«Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου».

Επιπρόσθετα, έκανε γνωστό ότι την Κυριακή, ως είναι προγραμματισμένο, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης και παράλληλα δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον μητροπολίτη το ζητήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News