Εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη - Τι γίνεται στην Κρήτη

Κρήτη
Εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη - Τι γίνεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκίνηση για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Άνοιξε και επίσημα η επιχειρηματική δράση σε ότι αφορά την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, των οποίων μάλιστα η παραγωγή αναμένεται να διατεθεί στις αγορές μέσα στον επόμενο  ενάμιση χρόνο.

Δύο νεοσύστατες εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και πολυεθνική σύσταση μετόχων, πήραν τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, των οποίων μάλιστα η παραγωγή αναμένεται να διατεθεί στις αγορές μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.

Οι δύο εταιρείες, η μία στη Λάρισα και η μία στην Κόρινθο, είναι ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ και μέσω αυτών θα δημιουργηθούν 117 θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προχωρήσει 12 ακόμη αιτήσεις.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και η αλλαγή του πλαισίου για την βιομηχανική κάνναβη, κάτι που «θα επιτρέψει το να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία τα προϊόντα αυτά, προς όφελος των παραγωγών, την ώρα που από το υπουργείο υγείας καθίσταται σαφές ότι για τους ασθενείς που χρειάζονται σκευάσματα με δραστική ουσία τη κάνναβη πλέον θα έχουν την δυνατότητα να τα προμηθεύονται και μάλιστα σε τιμές που δεν θα είναι λόγω της παλαιάς απαγόρευσης, εκτοξευμένες.

Δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κρήτη

Συνολικά οι επενδύσεις για τα 14 επενδυτικά σχέδια σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 185,2 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν περί τις 770 θέσεις εργασίας, χωρίς όμως ακόμη να έχει εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Κρήτη.

Πάντως, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει την περιπέτεια καλλιεργητή κλωστικής κάνναβης από τα Χανιά, του κ. Σεραφείμ Κανδύλα, που το 2016 φύτεψε την πρώτη έκταση βιομηχανικής κάνναβης και ο οποίος πριν από κάποιο χρονικό διάστημα συνελήφθη από άνδρες του λιμεναρχείου Χανίων, οι οποίοι εντόπισαν στις αποσκευές του αλεύρι από κάνναβη και προϊόντα από κάνναβη, την ώρα που υποτίθεται ότι η καλλιέργεια για την κλωστική κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News