Ελλάδα

«Κρυφό» τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ιερώνυμου μία μέρα πριν την «ιερή συμφωνία»

Τι αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος και ποιος διάλογος έγινε μεταξύ του Μητσοτάκη και Ιερώνυμου

Με πολύ καλό συντονισμό κινήσεων για να αποφευχθουν εντάσεις και ακραίες καταστάσεις στους κόλπους της εκκλησίας- αναμένεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει το σχέδιο νόμου το οποίο θα ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας και εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δηλαδή για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολόγιο των κληρικών.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την περασμένη Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερωμένων είναι αρμοδιότητα της πολιτείας επεσήμανε ωστόσο ότι πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή θα τεθεί σε γνώση της ειδικής επιτροπής της διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ωστόσο ακόμη και στην κυβέρνηση ξαφνιάστηκαν από την εξέλιξη που είχε η συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή, καθώς δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις κάποιων Μητροπολιτών οι οποίοι, όπως λέγεται, αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας ενώ στην συνέχεια την επέκριναν.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πίσω από αυτή την αλλαγή κλίματος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από παρότρυνση ακραίων κύκλων της ΝΔ. «Παρά το γεγονός ότι αρχικά συμφώνησε- και μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την συμφωνία στην συνέχεια -προφανώς επηρεασμένος από άλλους παράγοντες- άλλαξε γνώμη» έλεγε στο newsit.gr κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο έκανε λόγο για απαράδεκτη επίθεση εναντίον του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα λεγόμενα του στελέχους της κυβέρνησης στηρίζονται στην πραγματικότητα στις πληροφορίες που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντηθεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια μέρα δηλαδή πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο καθώς είχε ενημερωθεί από κάποιους Μητροπολίτες για τη συμφωνία. Η συνάντηση αυτή έγινε στην αρχιεπισκοπή όπου ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μην γίνουν οι εξαγγελίες και να μην προχωρήσει η συμφωνία.

«Περίμενε να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές μαζί» φέρεται να είπε ο αρχηγός της ΝΔ. «Όταν έχω λύσεις σε θέματα που απασχολούν την εκκλησία χρόνια δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην προχωρήσω» απάντησε ο αρχιεπίσκοπος. «Όταν γίνεις εσύ πρωθυπουργός θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε άλλα σπουδαία πράγματα».

 «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος» λένε οι πληροφορίες ότι ανταπάντησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Στην συνάντηση αυτή που έγινε σε πολύ καλό κλίμα υπήρξε αναλυτική συζήτηση για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, θα βοηθούσε την εκκλησία σε όλα τα θέματα.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η εκκλησία είναι αρνητική στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος αλλά πρόσθεσε «αυτά είναι θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας ζήτησε ακόμα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, η ΝΔ την Τρίτη το βράδυ και μετά το κοινό ανακοινωθέν, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την συμφωνία.

Από την επομένη ημέρα ωστόσο άρχισε ο υπόγειος πόλεμος εναντίον του αρχιεπισκόπου από παράγοντες της εκκλησίας που έχουν στενές σχέσεις με στελέχη της ΝΔ .

newsit

Σχόλια