Ελλάδα

«Καμπανάκι» για τα ανθεκτικά αντιβιοτικά - Χάνουν τη ζωή τους από λοιμώξεις

Τουλάχιστον 1.600 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τις επιπτώσεις της μη ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τουλάχιστον 1.600 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ελλάδα λόγω λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 κατέδειξε πως η Ελλάδα έχει κατανάλωση 1,5% μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρώπης στα αντιβιοτικά και 2,5 έως 6% παραπάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Η ιατρική επιθεώρηση “The Lancet Infectious Diseases” δημοσίευσε τη λίστα των χωρών εκείνων με τους θανάτους που οφείλονταν σε ανθεκτικά μικρόβια. Η Ιταλία κατέχει την πρωτιά, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την αμέσως επόμενη. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε.-ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) οφείλεται σε “σούπερ” μικρόβια και συγκεκριμένα το 2015 στην Ιταλία 10.762, ενώ η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα - σε αναλογία με τον πληθυσμό της - καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Διαμαντή Κοφτερίδη, αναπληρωτή καθηγητή Γενικής Παθολογίας, ο οποίος σχολίασε τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, λέγοντας: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Υπάρχουν λοιμώξεις που δημιουργούνται μέσα στα νοσοκομεία. Αυτές λέγονται ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα παθογόνα μικρόβια που τις προκαλούν είναι ανθεκτικά και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αντιβιοτικών συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, και γι’ αυτό έχουμε πρόβλημα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».

Ο κ. Κοφτερίδης σχολίασε και την ευκολία με την οποία ο Έλληνας βρίσκει τα αντιβιοτικά, αλλά και το γεγονός πως πολλά αντιβιοτικά καταναλώνονται χωρίς να έχει δοθεί ιατρική οδηγία.

«Δεν είναι θέμα Κρήτης, αλλά θέμα Ελλάδας. Ο Έλληνας ασθενής βρίσκει εύκολα αντιβιοτικά. Τα βρίσκει από τον φαρμακοποιό, τα έχει στο σπίτι του. Δίνει στον γείτονά του. Είναι θέμα παιδείας. Τα χρησιμοποιεί όταν έχει πυρετό. Το αντιβιοτικό δεν είναι ούτε αντιβηχικό ούτε αντιπυρετικό. Το αντιβιοτικό χορηγείται από τον γιατρό εκεί που χρειάζεται. Εμείς δεν το έχουμε καταλάβει και αυτό είναι μια αιτία που έχουμε υπερκατανάλωση από τους ασθενείς, χωρίς να έχουν πάρει οδηγία από τους γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας υπογραμμίζουν ότι οι ασθενείς έχουν ευθύνη στην υπερ-χρήση των αντιβιοτικών, γι’ αυτό και κάνουν έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν αγωγή μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη από τον θεράποντα ιατρό τους.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι πότε ενδείκνυται η λήψη των αντιβιοτικών... «Αυτό αφήνεται στην κρίση του γιατρού», απαντάει ο κ. Κοφτερίδης. «Απαραίτητη είναι η λήψη όταν ένας άνθρωπος έχει μια λοίμωξη από ένα παθογόνο που χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή. Πολλές λοιμώξεις που έχουμε έξω από τα νοσοκομεία είναι ιογενείς που δε χρειάζονται αντιβιοτικά. Αυτό το κρίνει ο γιατρός», αναφέρει.

Ο κ. Κοφτερίδης σχολίασε και την εικόνα που έχει συναντήσει μέσα στο νοσοκομείο από ασθενείς: «Πολλές φορές ασθενείς έχουν λάβει αντιβιώσεις είτε για αιτία που έπρεπε να τις πάρουν είτε για αιτία που δεν έπρεπε να τις πάρουν. Για εμάς είναι μια από τις σημαντικές ερωτήσεις που κάνουμε στους ασθενείς: Γιατί, όταν έχει πάρει ένας ασθενής μια αντιβίωση, μετά πρέπει ο γιατρός να αλλάξει ομάδα αντιβιοτικών, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει κάνει αντοχή αυτό το μικρόβιο στην ομάδα».

Σχετικά με το εάν τα αντιβιοτικά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ίωσης, ο κ. Κοφτερίδης σχολίασε:

«Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται από τους επαγγελματίες υγείας και πρέπει να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες καταστάσεις: λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια. Οι λοιμώξεις στις οποίες χορηγούνται είναι ιογενείς και δεν τα χρειάζονται οι άρρωστοι. Γίνεται μια υπερκατανάλωση. Με μια μελέτη που είχε γίνει το 2014, διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα είχαμε μια κατανάλωση 1,5% μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρώπης στα αντιβιοτικά και 2,5 έως 6% φορές παραπάνω από τον μέσο όρο στα νοσοκομεία. Είμαστε από τις χώρες με τη μεγαλύτερη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Καταναλώνουν οι Κρητικοί αντιβιοτικά όπως οι Έλληνες; Σίγουρα καταναλώνουν χωρίς να έχουν τη συμβουλή του γιατρού τους. Συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό», υπογραμμίζει ο κ. Κοφτερίδης, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «τα αντιβιοτικά σίγουρα δημιουργούν αντοχές, αλλά οι θάνατοι οφείλονται και σε άλλα πράγματα. Σίγουρα η αντοχή των μικροβίων παίζει τον ρόλο της στους θανάτους σ’ ένα μεγάλο ποσοστό».

Υπερκατανάλωση: «Οι θεραπείες έχουν συγκεκριμένο χρόνο»

Τέλος, ένα συχνό ερώτημα είναι εάν ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας πρέπει να σταματήσει την αντιβίωση σε περίπτωση που τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Όπως επισημαίνει ο κ. Κοφτερίδης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ασθενείς ορίζουν μόνοι τους τη διάρκεια της θεραπείας.

«Οι θεραπείες έχουν συγκεκριμένο χρόνο. Δεν πρέπει να χορηγούμε θεραπείες ούτε για μεγαλύτερο ούτε για μικρότερο χρόνο. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες λένε για πόσο πρέπει να χορηγείται το αντιβιοτικό σε γενικές γραμμές. Πολλές φορές, όμως, ο χρόνος θεραπείας δεν τηρείται. Ούτε νωρίτερα πρέπει να διακόπτεται, γιατί υπάρχει η περίπτωση να υπάρξει υποτροπή στο νόσημα, ούτε αργότερα, που σημαίνει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Η αιτία που έχουμε αυτά τα πολυ-ανθεκτικά μικρόβια είναι τα αντιβιοτικά. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι η μεγάλη ηλικία, η καρδιακή ανεπάρκεια ή η νεφρική, μαζί με το πολυανθεκτικό μικρόβιο. Εμείς έχουμε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Αυτή τη στιγμή γίνεται παγκοσμίως μια προσπάθεια να περιορίσουμε την κατανάλωση αφενός και αφετέρου να κάνουμε ορθολογική χρήση ώστε να τα έχουν και οι επόμενες γενεές», καταλήγει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια