Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης που «έφυγε» σαν σήμερα;

Ελλάδα
Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης που «έφυγε» σαν σήμερα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, 15 Νοεμβρίου

Πριν από 5 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή ο Γλάυκος Κληρίδης, ενώ πριν από 52 χρόνια πέθανε ο Δημήτρης Τόφαλος.

Βίος και πολιτεία του Γλαύκου Κληρίδη

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Νοεμβρίου του 2013 όταν πεθαίνει στη Λευκωσία, σε ηλικία 94 ετών, ο επί χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Μεγαλονήσου στις 24 Απριλίου του 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου και πολιτικού Ιωάννη Κληρίδη.

Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ωστόσο με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε τις σπουδές του και κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας (RAF). Παρέμεινε αιχμάλωτος των ναζί μέχρι το 1945 και μετά την απελευθέρωσή του παρασημοφορήθηκε από τη RAF.

Μετά τον πόλεμο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και από το 1948 έως το 1959 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ. Κατά τη μεταβατική περίοδο από τη βρετανική διακυβέρνηση μέχρι την ανεξαρτησία, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Στις εκλογές του 1960 εκλέχτηκε βουλευτής, ενώ, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου, ο Κληρίδης ανέλαβε προσωρινά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το 1976 ιδρύει το “Δημοκρατικό Συναγερμό”, ο οποίος μαζί με το ΑΚΕΛ παραμένουν μέχρι σήμερα τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1993 έως το 2003, ενώ το 2004 είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Το τέλος του θρυλικού Δημήτρη Τόφαλου

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου του 1966, αφήνει την τελευταία του πνοή ο θρυλικός αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος. Ο Τόφαλος γεννήθηκε το 1882 στην Πάτρα κι από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε το εύρος των σωματικών του ικανοτήτων. Σε ηλικία μόλις 12 ετών ο μικρός Δημήτρης έπαιζε κοντά στις ράγες του τρένου, όταν ένα βαγόνι τού συνέτριψε το χέρι.

Στο νοσοκομείο, οι γιατροί είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του χεριού του παιδιού, ωστόσο η επίμονη άρνηση του πατέρα τού Δημήτρη έσωσε το άνω άκρο του, το οποίο απλά παρέμεινε μικρότερο από το άλλο. Το 1904, κι ενώ ήταν έτοιμος για τη μεγάλη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεν Λιούις των ΗΠΑ, αρρώστησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στην Αμβέρσα του Βελγίου. Δύο χρόνια μετά, στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας, ο Τόφαλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών με τα δύο χέρια.

Ωστόσο, στάθηκε άτυχος ξανά, καθώς το 1908, στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, η άρση βαρών δε συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα των αγωνισμάτων. Το ίδιο έτος εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου ξεκινά να ασχολείται με το κατς για βιοποριστικούς λόγους. Όταν σταμάτησε τους αγώνες, έγινε μάνατζερ του γνωστού Έλληνα παλαιστή Τζιμ Λόντου.

Ο Τόφαλος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1952 και πέθανε στη γενέτειρά του, την Πάτρα, στις 15 Νοεμβρίου του 1966. Στη μεγάλη του καριέρα κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 140 έπαθλα στην άρση βαρών και 251 στο κατς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News