Μελέτη ΚΕΦΙΜ: Πώς ψηφίζουν τα κόμματα;

Ελλάδα
Μελέτη ΚΕΦΙΜ: Πώς ψηφίζουν τα κόμματα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ριζικά διαφορετική η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις περιόδους 2012-2015 και 2015-2018

Πιο συναινετικό κόμμα με φιλοευρωπαϊκή διάθεση είναι η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015, οπότε και το αριστερό κυβερνητικό κόμμα βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό ήταν το βασικό πόρισμα της έρευνας “Πώς ψηφίζουν τα κόμματα; Κοινοβουλευτική ψήφος: Ιούνιος 2012-Ιούλιος 2018”, η οποία παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα με σχολιαστές τους Ευάγγελο Βενιζέλο, τ. αντιπρόεδρο της κυβέρνησης 2012-2015 και Νίκο Ρώμπαπα, εκτελεστικό διευθυντή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Στη συγκεκριμένη έρευνα, αναδείχθηκε πως η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση (2015-2018) υπερψήφισε το 57% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2012-2015) υπερψήφισε μόλις το 21% των νομοσχεδίων της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (+ΔΗΜ.ΑΡ.).

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ένα μεγάλο αριθμός νομοσχεδίων οφείλεται στο ότι αυτοπροσδιορίστηκε ως αντισυστημική δύναμη

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Νίκο Ρώμπαπα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «η Νέα Δημοκρατία δείχνει να είναι πιο συναινετικό κόμμα όταν βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεν περιορίζεται, ωστόσο, μόνο στη Νέα Δημοκρατία, αλλά επεκτείνεται και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ η τωρινή αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση την περίοδο 2012-2015, που και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ουσιαστικά είχαν μια φωνή και ένα πιο συμπαγές αντιπολιτευτικό λόγο που καταψήφιζε ένα μεγάλο ποσοστό νομοσχεδίων».

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ένα μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων οφείλεται στο ότι αυτοπροσδιορίστηκε ως αντισυστημική δύναμη. Πολύ πρακτικά σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε έναν αντι-ευρωπαϊκό λόγο, ενώ οι αναφορές του στο «παλαιό και διεφθαρμένο» πολιτικό σύστημα ήταν αρκετά συχνές. Όπως καταδεικνύει η σειρά ποσοστών καταψήφισης, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το 93% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 92%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 79%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 64%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 70% των νομοσχεδίων την περίοδο 2012.

Ο Νίκος Ρώμπαπας ερμήνευσε τα μεγάλα ποσοστά καταψήφισης νομοσχεδίων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Σύμφωνα με την ανάλυση, τόσο οι ΑΝ.ΕΛ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν μια λαϊκίστικη πολιτική το 2012-2015, που ήταν στη λογική ό,τι καταθέσει η κυβέρνηση σχεδόν το καταψηφίζανε. Σε αντίθεση με τη σημερινή αντιπολίτευση, στην οποία το κάθε κόμμα ανεξάρτητα αποφασίζει εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με ένα νόμο και αναλόγως τον υπερψηφίζει ή τον καταψηφίζει. Είναι πολύ διαφορετική η στάση των κομμάτων στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο και τη σημερινή κυβερνητική περίοδο».

Περίοδος 2012-2015

Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2012-2015, στα θέματα της Οικονομίας η ΔΗΜ.ΑΡ. συνεχίζει να είναι το μόνο κόμμα που συμφωνεί κατά ποσοστό άνω του 50% με τη συγκυβέρνηση. Τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα συστήνουν έναν πόλο έντονης διαφωνίας. Συγκεκριμένα, η Χ.Α. καταψήφισε το 95% των νομοσχεδίων που αφορούσαν στην Οικονομία, το ΚΚΕ το 94%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 92%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 76%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 63%.

Στα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την Ενέργεια, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν το 100% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. το 89%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 61% των νομοσχεδίων.

Στα θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και τις Υποδομές, η Χ.Α. καταψήφισε το 94% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 91%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 70%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 70%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 73% των νομοσχεδίων.

Στην Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Άμυνα, οι ΑΝ.ΕΛ. κατά πλειονότητα υπερψήφισαν τα εισαχθέντα νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, η Χ.Α. καταψήφισε το 86% των νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 86%, και ο ΣΥΡΙΖΑ το 36%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 86% των νομοσχεδίων και οι ΑΝ.ΕΛ. το 66%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεδίο αυτό σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερψήφισης νομοσχεδίων για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στα θέματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη και τα Δικαιώματα, η Χ.Α. καταψήφισε το 92% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 87%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 67%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 58%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 67%.

Στα θέματα που αφορούν στην Υγεία, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν το 93% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το 80%, και οι ΑΝ.ΕΛ. το 67%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 67%.

Στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, οι ΑΝ.ΕΛ. κατά πλειονότητα υπερψήφισαν τα εισαχθέντα νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, η Χ.Α. και το ΚΚΕ καταψήφισαν το 94% των νομοσχεδίων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 75%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το 75% των νομοσχεδίων και οι ΑΝ.ΕΛ. το 56%.

Περίοδος 2015-2018

Στη συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και το 2015-2018. Συγκεκριμένα, στα θέματα της Οικονομίας, Χ.Α. και ΚΚΕ καταψήφισαν το 97% των εισαχθέντων νομοσχεδίων, ενώ το Ποτάμι υπερψήφισε το 65% των νομοσχεδίων, η ΔΗ.ΣΥ. το 62%, η Ν.Δ. το 59% και η Ένωση Κέντρου το 52%.

Στα ζητήματα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, τρία αντιπολιτευτικά κόμματα καταψήφισαν κατά πλειονότητα τα εισαχθέντα νομοσχέδια (ΚΚΕ και Χ.Α. κατά 100% και Ε.Κ. κατά 53%), ενώ τρία τα υπερψήφισαν (Ποτάμι και ΔΗ.ΣΥ. κατά 80%, και Ν.Δ. κατά 67%).

Στα ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης και των Υποδομών κανένα κόμμα δεν υπερψήφισε σε ποσοστό άνω του 40% τα εισαχθέντα νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, η Χ.Α. καταψήφισε το σύνολο των εισαχθέντων νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 85%, η Ν.Δ. το 75%, η ΔΗ.ΣΥ. το 70%, η Ε.Κ. το 65%, και το Ποτάμι το 60%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Ένωση Κέντρου, σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική της στάση σε άλλα πεδία πολιτικής, υπερψήφισε μεγαλύτερο ποσοστό κυβερνητικών νομοσχεδίων αυτού του πεδίου τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τη ΔΗ.ΣΥ.

Στα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας δύο αντιπολιτευτικά κόμματα καταψήφισαν κατά πλειονότητα τα εισαχθέντα νομοσχέδια (ΚΚΕ κατά 100% και Χ.Α. κατά 93%), ενώ τέσσερα τα υπερψήφισαν (ΔΗ.ΣΥ. κατά 90%, Ποτάμι κατά 87%, Ε.Κ. κατά 87%, και Ν.Δ. κατά 81%). Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ποσοστό υπερψήφισης των τεσσάρων κομμάτων της δεύτερης αυτής ομάδας.

Στα ζητήματα που αφορούν τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τρία αντιπολιτευτικά κόμματα καταψήφισαν κατά πλειονότητα τα εισαχθέντα νομοσχέδια (Χ.Α. κατά 91%, ΚΚΕ κατά 82% και Ε.Κ. κατά 64%) και τρία τα υπερψήφισαν (Ποτάμι κατά 91%, ΔΗ.ΣΥ. κατά 82%, και Ν.Δ. κατά 64%). Το ποσοστό υπερψήφισης του Ποταμιού (91%) είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται από αντιπολιτευτικό κόμμα σε οποιοδήποτε πεδίο πολιτικής και για τις δύο εξεταζόμενες περιόδους της έρευνας, και ισούται με το ποσοστό των κυβερνητικών εταίρων ΑΝ.ΕΛ. στο ίδιο πεδίο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεδίο αυτό καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων για το ΚΚΕ (18%) και για τις δύο εξεταζόμενες περιόδους.

Στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε κατά πλειονότητα τα εισαχθέντα νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, η Χ.Α. καταψήφισε το σύνολο των εισαχθέντων νομοσχεδίων, το ΚΚΕ το 86%, η Ε.Κ. το 71%, και η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι το 57%.

Ομοίως κανένα αντιπολιτευτικό κόμμα δεν υπερψήφισε κατά πλειονότητα τα εισαχθέντα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο των εισαχθέντων νομοσχεδίων, η Χ.Α. το 79%, η Ν.Δ. το 64%, ενώ η Ε.Κ., η ΔΗ.ΣΥ. και το Ποτάμι το 57%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πεδίο αυτό καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων για τη Χ.Α. (21%) και για τις δύο εξεταζόμενες περιόδους.

Νίκος Ρώμπαπας: «Αντιφιλελεύθερος ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Συναινετικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα η Νέα Δημοκρατία»

Ο κ. Ρώμπαπας δεν παρέλειψε να σχολιάσει το πολιτικό δίπολο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη στάση που είχαν τα δύο κόμματα σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κόμμα που σέβεται τη φιλελεύθερη δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα «λαϊκίστικο» που κινείται με τρόπο «αντιφιλελεύθερο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρώμπαπας αναφέρει: «Στην πραγματικότητα μέσα από αυτή τη μελέτη μπορούμε να κρίνουμε τα κόμματα με βάση τον τρόπο που συμπεριφέρονται ως αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Θα πρέπει να περιμένουμε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει αντιπολίτευση πώς θα συμπεριφερθεί. Άρα, μπορούμε να συγκρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012-2015. Στη λογική αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αντιφιλελεύθερο λαϊκίστικο κόμμα, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που υποστηρίζει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, το διαχωρισμό των εξουσιών και συνεπώς υπερψηφίζει ή καταψηφίζει τα νομοσχέδια αναλόγως εάν συμφωνεί ή διαφωνεί».

Ο κ. Ρώμπαπας αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες κατηγορίες λαϊκίστικων κομμάτων, από τις οποίες η μία έχει καθαρά αντιδημοκρατικό προσανατολισμό, ενώ η δεύτερη έχει αντιφιλελεύθερο. «Σύμφωνα με τον Δείκτη Αυταρχικού Λαϊκισμού Timbro, που είναι ένα σουηδικό think-tank το οποίο κάνει μία φορά τον χρόνο μια καταγραφή για την εκλογική επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων, τα τελευταία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία λαϊκίστικων κομμάτων είναι τα κόμματα που ακολουθούν τον αντιδημοκρατικό λαϊκισμό. Είναι κόμματα που διαφωνούν στη δομή του πολιτικού και οικονομικού συστήματος και επομένως καταψηφίζουν σχεδόν το σύνολο των νομοσχεδίων που μπαίνουν στη Βουλή.

Στην ελληνική περίπτωση είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, τα οποία καταψηφίζουν πάνω από 90% οτιδήποτε εισέρχεται στη Βουλή», αναφέρει, ενώ συνεχίζει: «Και στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα κόμματα του αντιφιλελεύθερου αυταρχικού λαϊκισμού. Λειτουργούν στη βάση ότι ο λαός είναι απέναντι στις ελίτ και στο κατεστημένο. Επομένως, το κόμμα αντιπροσωπεύει τον λαό. Υποστηρίζουν τη δημοκρατία, χωρίς να πιστεύουν σε θεσμικούς φραγμούς όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών. Δε συμφωνούν στη φιλελεύθερη διάσταση του πολιτεύματός μας. Με βάση αυτήν την ανάλυση, λαϊκίστικα κόμματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι οι ΑΝ.ΕΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα στο διάστημα 2012-2015. Τα υπόλοιπα κόμματα που ήταν στην αντιπολίτευση δεν ήταν τέτοια κόμματα, καθώς στήριξαν τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Επομένως, είμαστε στη θέση να μιλάμε για αντιδημοκρατικά, αντιφιλελεύθερα και για κόμματα που σέβονται τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τους θεσμούς».

Ο κ. Ρώμπαπας μεταξύ άλλων σχολίασε και το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την τριετία 2012-2015 το 80% των νομοσχεδίων στην Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Άμυνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο διάστημα ψήφισε το 36% των νομοσχεδίων.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (άρα και της ΚΕΠΠΑ - Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας) είναι ένας βασικός λόγος. Στην κατηγορία της Εξωτερικής Πολιτικής, εισάγονται στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που κυρώνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έχουν σχέση με διεθνείς συνθήκες. Τα περισσότερα νομοσχέδια αυτής της κατηγορίας προέρχονται από νομοθεσία που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της υπερψήφισης οφείλεται στο ότι αυτά είναι νομοσχέδια από την Ε.Ε. και είναι υποχρέωση της Ελλάδας να τα νομοθετήσει. Το ενδιαφέρον δεν είναι που η Νέα Δημοκρατία τα υπερψήφισε, αλλά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γύρω στο 36%. Το περίεργο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε κοινοτικές οδηγίες που έρχονταν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση. Αυτό είναι το εκπληκτικό. Εκείνο το διάστημα, 2012-2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καθαρά αντιευρωπαϊκή στάση και διαφωνούσε σε οτιδήποτε ερχόταν από την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News