Ελλάδα

Τα «golden boys» της αγροτιάς

Θα θυμάστε βέβαια τα περίφημα “golden boys”...

Όταν κάποτε είχε γίνει γνωστός ο όρος “γεωργικός σύμβουλος”, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, αλλά και αργότερα με τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. και τον Κώστα Καραμανλή, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν καταγγείλει «βόλεμα ημετέρων»... Θα θυμάστε βέβαια τα περίφημα “golden boys”...

Σε αυτή την κατηγορία είχαν οι αγροτικοί φορείς τότε κατατάξει και τους “γεωργικούς συμβούλους”. Ωστόσο, από τότε άλλαξαν... πάρα μα πάρα πολλά... Και φαντάζομαι πως σήμερα, όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έρχεται και ανακοινώνει τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση και εγγραφή των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων στο Μητρώο των Γεωργικών Συμβούλων που τηρείται από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, οι θέσεις και οι απόψεις θα είναι σαφώς διαφορετικές.

Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι, αντί για “γεωργικούς συμβούλους” με σύμβαση πενταετίας, δε θα μπορούσε η κυβέρνηση καλύτερα να προχωρούσε σε μόνιμες προσλήψεις γεωτεχνικών που θα βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών μας.

Πάντως, σε αντίθεση με εκείνα τα χρόνια, τουλάχιστον σήμερα γίνεται σαφές ότι δυνατότητα πιστοποίησης ως γεωργικοί σύμβουλοι έχουν:

* Οι κάτοχοι πτυχίου γεωπόνου, κτηνιάτρου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, γεωλόγου, μηχανικού Περιβάλλοντος, οικονομολόγου, οινολόγου, τεχνολόγου Γεωπονίας και τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών σχολών της αλλοδαπής.

* Οι κάτοχοι των ανωτέρω πτυχίων που είναι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, υπό οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ), στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται.

Οι πιστοποιημένοι γεωργικοί σύμβουλοι εντάσσονται στο εθνικό Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (ΣΠΣΓΕ), το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών, μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Το εθνικό ΣΠΣΓΕ διασφαλίζει ότι κάθε γεωργός μπορεί να αναζητήσει και να λάβει συμβουλές από πιστοποιημένους γεωργικούς συμβούλους.

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια