Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας μετά από έξι χρόνια

Ελλάδα
Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας μετά από έξι χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακαίνιση δεν επέτρεπε στους λάτρεις της αρχαιότητας να απολαύσουν τα εκθέματα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο σοφός λαός.

Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν και τελικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας ανοίγει ξανά τις πύλες του μετά την ανακαίνιση που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ήταν προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο διώροφο, ανακαινισμένο πλέον, Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, που κτίστηκε το 1967, στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρο το «νησί των Φαιάκων», που αφορούν την πρώτη κατοίκησή του στην παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το σημαντικότερο έκθεμα της έκθεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είναι το λίθινο αέτωμα της Γοργούς-Αρτέμιδος, που προέρχεται από το ναό της θεάς Αρτέμιδος. Το αέτωμα έχει μήκος 17,02 μ. και ύψος 3,18 μ. και έχει κατασκευασθεί από ντόπιο πωρόλιθο. Θεωρείται έργο Κορίνθιου γλύπτη και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Η περίοδος κατασκευής του αετώματος συμπίπτει με σημαντικές πολιτικές μεταβολές στην Κέρκυρα, όπου το 585 π.Χ. απαλλάχθηκε από την ηγεμονία των Βακχιαδών της Κορίνθου.

Η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας είχε ολοκληρωθεί το 2017, όμως για την άρτια λειτουργία του, στελεχώθηκε από το αναγκαίο προσωπικό, το τελευταίο διάστημα.

Το Μουσείο υπάγεται στην Η’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κέρκυρα. Τα επίσημα εγκαίνιά του αναμένεται να γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News