default-image

«Βόμβα» Ιερώνυμου: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία»

Ελλάδα
«Βόμβα» Ιερώνυμου: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση για συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Σε προσπάθεια υπαναχώρησης προχωρά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και

(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Δυσφορία στο Φανάρι

Έντονη δυσφορία επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου protothema.gr, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης.

Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ. Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκανήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνεπώς τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πώς δεσμεύονται οι δύο αυτές Εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Έκτακτη συνεδρίαση ιεραρχών της Κρήτης το Σάββατο

Συνεδριάζουν οι ιεράρχες της Κρήτης το προσεχές Σάββατο με θέμα τις εξελίξεις της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου και το διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

Εκτάκτως συνεδριάζει το προσεχές Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις με τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου και τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις οι Ιεράρχες του νησιού, εμφανίζονται όχι ικανοποιημένοι καθώς δεν είχαν απολύτως καμία ενημέρωση για το θέμα, γεγονός που δείχνει την απαξίωση της Εκκλησίας της Κρήτης.

Τζανακόπουλος: Ανοίγουν 10.000 θέσεις εργασίας

Τη δυνατότητα του Δημοσίου για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ως απόρροια της ιστορικής συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε επί λέξει, εξηγώντας παρενθετικώς ότι «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται όμως στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων».

Γ. Μιχελογιαννάκης: «Έπρεπε στο διάλογο να είναι παρούσα και η Εκκλησία της Κρήτης»

Την άποψη ότι η Εκκλησία της Κρήτης έπρεπε να ήταν παρούσα στο διάλογο κυβέρνησης - Ελλαδικής Εκκλησίας, εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Έπρεπε να είναι παρούσα στο διάλογο κυβέρνησης Ελλαδικής Εκκλησίας η Εκκλησία της Κρήτης και πρέπει να διασφαλιστεί όπως το μισθολόγιο και η μονιμότητα των κληρικών.

Χαιρετίζω τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ότι κράτος και Εκκλησία είμαστε Ένα.

Συμφωνώ επίσης, με την άποψη ότι στο διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και Ελλαδικής Εκκλησίας έπρεπε να είναι παρούσα και η Εκκλησία της Κρήτης.

Είναι απαραίτητο να ακουστούν οι προτάσεις της.

Επίσης είναι απαραίτητο να ακουστούν και οι προτάσεις των κληρικών.

Πρέπει να διασφαλιστεί ο μισθός τους και η μονιμότητα θέσης τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News