«Ιερά» οργή -Τι χάνουν οι κληρικοί μετά τη Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου;

Ελλάδα
«Ιερά» οργή -Τι χάνουν οι κληρικοί μετά τη Συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδρούν οι κληρικοί μετά τη Συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά τη Συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας καθώς μπορεί να χαρακτηρίστηκε ιστορική, αλλά δεν γίνεται αποδεκτή και από τους κληρικούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών φαίνεται ότι βγαίνει κερδισμένος καθώς οι μισθοί των κληρικών δεν χάνονται αφού πάλι θα τους πληρώνει το κράτος έστω μέσω επιχορήγησης, η εκκλησιαστική περιουσία αξιοποιείται, ενώ δεν θα πειραχτεί και το άρθρο του Συντάγματος μέσω της αναθεώρησης.

Αντιδράσεις από τους κληρικούς

Ο Ιερός Σύνδεσμος των Κληρικών με μια σκληρή ανακοίνωση τάσσεται ενάντια της συμφωνίας. «Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του «λαλείν και του πράττειν» αναφέρουν και καλούν τους μητροπολίτες να μην στηρίξουν την συμφωνία. Οι ιερείς βλέπουν να χάνουν τα προνόμια του δημοσίου και κυρίως αυτό της μονιμότητας, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το θέμα της ασφάλισης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σήμερα το πρωί η συνεδρίαση στην Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ αρκετοί Ιεράρχες εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι καθώς δεν γνώριζαν όλα όσα συζητούσε ο Αρχιεπίσκοπος με το Μαξίμου. Βεβαίως για να περάσει η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Συνόδου της Ιεραρχίας δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και σήμερα η έκτακτη σύγκλιση της προκειμένου να ενημερωθούν αλλά και να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες προσλήψεις

Με την απόφαση να σταματήσει η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για προσλήψεις από την κυβέρνηση καθώς θα διαγραφούν περίπου 10 χιλιάδες κωδικοί όσοι δηλαδή είναι οι ιερείς και οι υπάλληλοι της εκκλησίας. Αν και θα συνεχίζουν να πληρώνονται μέσω κρατικής χρηματοδότησης, στο Μαξίμου εκτιμούν πως με αυτό τρικ θα πάρουν το πράσινο φως από τους θεσμούς για προσλήψεις και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Φόβοι για κύμα συνταξιοδοτήσεων

Η διακοπή της μισθοδοσίας από το δημόσιο δεν αποκλείεται να προκαλέσει κύμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση από κληρικούς που βρίσκονται κοντά στο όριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ανασφάλεια της επόμενης ημέρας πιθανότατα να οδηγήσει σε αυτή την κίνηση αρκετούς κληρικούς προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Αλλάζει όνομα το υπουργείο Παιδείας;

Όλα δείχνουν πως μετά την συμφωνία, από τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας θα απαλειφθεί ο όρος και θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που θα επιχειρήσει να κάνει το Μαξίμου με στόχο το εσωτερικό του κόμματος και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει θέση Γραμματέα θρησκευμάτων.

Τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης;

Tο κοινό ανακοινωθέν αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος, σε κανένα όμως σημείο δεν αναφέρεται σύμφωνα με το thetoc.gr τι θα γίνει με τους κληρικούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που ανήκουν διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο ταμείο μόνο τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής

Επίσης η εκ νέου δημιουργία του ταμείου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε δημιουργηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και το ξανασυστήνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αφορά κυρίως την ακίνητη περιουσία της Αρχιεπισκοπής και της Μονής Πετράκη και όχι όλων των Μητροπόλεων. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσες Μητροπόλεις επιθυμούν μπορούν να εντάξουν και τα δικά τους ακίνητα στο ταμείο χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News