Ελλάδα

Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος

Ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος.

Τον τελευταίο καιρό, ταλαιπωρούταν από προβλήματα υγείας, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρημένη του κατάσταση υγείας.

Ο Κώστας Βρεττάκος ήταν δημιουργός της κλασικής πολιτικής ταινίας «Τα παιδιά της Χελιδόνας».

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Από νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, την τέχνη στην οποία αφοσιώθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τον Κώστα Βρεττάκο

«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η σχέση του Κώστα Βρεττάκου με τον κινηματογράφο υπήρξε πολύπλευρη, τόσο στο πεδίο της δημιουργίας όσο και της θεσμικής διαχείρισης.

Το 1980, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Το Στρώμα της Καταστροφής» και ύστερα την ταινία μικρού μήκους «Ερέχθειο-συντήρηση Ακρόπολης» (1984). Αργότερα, η ταινία «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987) ήταν η αιτία να διασταυρωθεί το ΕΚΚ με τη δημιουργική του διαδρομή στον κινηματογράφο, καθώς υποστήριξε την παραγωγή της ταινίας, η οποία απέσπασε συνολικά 9 βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας, ενώ την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το αντίστοιχο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Στη συνέχεια, ως σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989) και αργότερα ως πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΚ (1991-1998), καθώς και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages (1991-2006) ανέπτυξε ουσιαστική δραστηριότητα στη διαμόρφωση και τη διαχείριση πολιτικής για τον πολιτισμό. Εκτός από τον κινηματογράφο ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, τη φωτογραφία, την επιμέλεια εκδόσεων και περιστασιακά τη δημοσιογραφία.

Το ΕΚΚ, ο κινηματογραφικός χώρος και ευρύτερα ο εγχώριος πολιτισμός αποχαιρετά έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο και άφησε το προσωπικό του καλλιτεχνικό αποτύπωμα.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια