Ελλάδα

Δημοσκόπηση Rass: 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι

Νέα δημοσκόπηση βάζει στο επίκεντρο τη διαφθορά και την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Μία νέα δημοσκόπηση ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με πλειάδα ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες.

Στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ «ρίχνει» την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει υπεισέλθει η χώρα η πλειοψηφία των πολιτών. Αναλυτικότερα, το 57,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι για την κατάσταση της χώρας ευθύνονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το 29,8% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28,6 % πιστεύει ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πιο εξαρτημένος από συμφέροντα από ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (ποσοστό 18,3%).

Ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, το 26,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο κοντά στον πολίτη, ενώ το 24,8% πιστεύει το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφορικά με το φαινόμενο της διαφθοράς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 71,9% πιστεύει ότι τα φαινόμενα τύπου Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου ήταν ο κανόνας και το 20,5% ότι ήταν η εξαίρεση.

Ενώ, στο ερώτημα αν η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου επηρεάζει το Κίνημα Αλλαγής ή το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, το 65,3% απαντά όλο το πολιτικό σύστημα και το 23,1% το ΚΙΝΑΛ.

Μικρή, βέβαια, εμφανίζεται η διαφορά μεταξύ όσων πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει πρόταση μομφής αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ή όχι. Αναλυτικότερα, το 45,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν πρέπει να κάνει πρόταση μομφής η ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ ενώ το 41,3% ότι πρέπει να κάνει.

Σχετικά με το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας, το 56,6% πιστεύει ότι πρέπει να καθιερωθεί η απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές και το 29,9% ότι δεν πρέπει καθιερωθεί.

Αναφορικά με το «αιώνιο» ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, το 52,7% των πολιτών λέει «ναι» στο διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, ενώ το 43% λέει «όχι».

Άξιο στοχασμού είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 77% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό, ενώ το 18,7% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να εκλέγεται απευθείας.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση. 

Η παραπάνω δημοσκόπηση διεξήχθη από τη Rass, για λογαριασμό της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, μέσω συνεντεύξεων σε 1.002 νοικοκυριά της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια