Ελλάδα

Πώς θα κυμανθεί η θερμοκρασία τον Νοέμβριο - Πότε θα βρέξει ξανά

Δείτε μέσα από αναλυτικούς πίνακες την τάση της θερμοκρασίας και της βροχής τον μήνα Νοέμβριο

Οκτώ βαθμούς υψηλότερη - για τον μήνα Νοέμβριο - από την κανονική για την εποχή είναι η θερμοκρασία, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα παραμείνει και μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Άκρως καλοκαιρινός ήταν ο καιρός και σήμερα Σάββατο στην Κρήτη, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, ωστόσο και αύριο Κυριακή σε κάποιες περιοχές όπως στο Λέντα, το θερμόμετρο θα «αγγίζει» τους 25 βαθμούς, ενώ στο Τυμπάκι 23.

 

Τάση θερμοκρασίας και βροχής για τον Νοέμβριο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετεωρολόγων του meteo.gr και βάση μηνιαίων προγνώσεων η θερμοκρασία στη χώρα μας είναι ως και 8 βαθμούς υψηλότερη από τις κλιματικές τιμές, ενώ από τις 13 Νοεμβρίου και μετά η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κοντά στις κλιματικές τιμές και να παραμένει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι το τέλος του μήνα.

Τώρα όσον αφορά τις πολυπόθητες βροχές που όλοι περιμένουμε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ποσοστά της βροχής σε σχέση με τις κλιματικές τιμές δείχνουν ότι μετά το πρώτο «ξηρό» δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όπως το χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι, αναμένονται βροχές κοντά ή και υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές.

Διαγράμματα δίνουν εκτιμήσεις

Τα παρακάτω δύο διαγράμματα δίνουν εκτιμήσεις της εξέλιξης της βροχής και της θερμοκρασίας στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο του 2018.

Το πρώτο διάγραμμα παρουσιάζει την εξέλιξη της θερμοκρασίας, όπου τις πρώτες ημέρες του μήνα, η θερμοκρασία στη χώρα μας (μπλε γραμμή) είναι ως και 8 βαθμούς υψηλότερη από τις κλιματικές τιμές.

Από τις 13 Νοεμβρίου και μετά η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κοντά στις κλιματικές τιμές και να παραμένει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσον αφορά στις βροχές, τα ποσοστά της βροχής σε σχέση με τις κλιματικές τιμές δείχνουν ότι μετά το πρώτο ξηρό δεκαπενθήμερο, αναμένονται βροχές κοντά ή και υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές (τιμές πάνω από 100% υποδηλώνουν αυξημένες βροχοπτώσεις ως προς τις κλιματικές τιμές).

*Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες προγνώσεις είναι σε πειραματικό στάδιο και αποτελούν εκτίμηση της μηνιαίας πορείας της θερμοκρασίας και της βροχής για τη χώρα μας. Οι προγνώσεις παρέχονται από τον Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλίματος (ISAC-CNR) στη Bologna, Ιταλία, με το οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έχει πολυετή συνεργασία.

 

Ο καιρός της Κυριακής

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr για αύριο Κυριακή

Αραιές νεφώσεις, αναμένονται την Κυριακή, που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες, με εξαίρεση το Ανατολικό Αιγαίο όπου ο καιρός θα είναι αίθριος. Λίγες τοπικές βροχές αναμένονται στις Σποράδες, την Εύβοια, την Κρήτη, και την Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 9 έως 20 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα είναι 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερη, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 13 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 23, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 25, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 15 έως 21, και στην Κρήτη από 17 έως 21.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς.

 

Δείτε αναλυτικά τους προγνωστικούς χάρτες στο neakriti.gr

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια