Τσελέντης: Μετακινήθηκαν Ζάκυνθος - Πύργος μετά το μεγάλο σεισμό

Ελλάδα
Τσελέντης: Μετακινήθηκαν Ζάκυνθος - Πύργος μετά το μεγάλο σεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος σεισμός πάνω από 4,3 Ρίχτερ

Ασθενή σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός σημειώθηκε, σήμερα, στις 09:53 ώρα Ελλάδος, και προέρχεται από απόσταση 297χλμ δυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 50 χλμ δ/νδ της Ζακύνθου.

Άκης Τσελέντης: «Πέντε εκατοστά μετακινήθηκε η Ζάκυνθος και 1,7 εκατοστά ο Πύργος»

«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά» μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου «και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά ημέρα), όχι όμως και μεγεθών», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, 'Ακης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αναφέρει επίσης ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες».

Επίσης, σημειώνει ότι η νέα ανάλυση των δεδομένων GPS έδειξε πως η πόλη της Ζακύνθου μετατοπίστηκε προς τα νοτιοδυτικά περίπου κατά πέντε εκατοστά και όχι τρία, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο, αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στην περιοχή», σύμφωνα με τον καθηγητή. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη, κατά τον κ.Τσελέντη, ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα δυτικά κατά 1,7 εκατοστά.

«Μέχρι στιγμής τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα», καταλήγει στην ανάρτησή του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News