Ελλάδα

Η μεγάλη ήττα του Βενιζέλου και το πρωτοεμφανιζόμενο ΣΕΚΕ

Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, λαμβάνουν χώρα, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εθνικές εκλογές. Την 1η Νοεμβρίου του 1920 κι ενώ η ελληνική κοινή γνώμη ζητούσε «αποστράτευση», η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις» των αντιβενιζελικών συγκέντρωσε συνολικά 260 έδρες, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων 110

Ο Βενιζέλος δεν εξελέγη καν βουλευτής και αποχώρησε - προσωρινά, όπως αποδείχτηκε αργότερα - από την πολιτική. Σημειώνεται ότι στις εθνικές εκλογές του 1920 συμμετείχε για πρώτη φορά και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο λόγος για το ΣΕΚΕ, το οποίο λίγους μήνες μετά μετονομάστηκε σε ΚΚΕ. Στην πρώτη εκλογική μάχη στην οποία συμμετείχε, το ΣΕΚΕ συγκέντρωσε περίπου 50.000 ψήφους, χωρίς να εκλέξει βουλευτή.

 

Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου

Σαν σήμερα, την 1η Νοεμβρίου του 1968, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 80 ετών, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», Γεώργιος Παπανδρέου. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1888 στο Καλέντζι της Αχαΐας και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Βερολίνο.

Το 1915 διορίστηκε νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον οποίο ακολούθησε και στο κίνημα της Θεσσαλονίκης.

Ο Παπανδρέου εναντιώθηκε σθεναρά στη δικτατορία του Πάγκαλου και το 1930 διορίζεται υπουργός Παιδείας από τον Βενιζέλο. Από το πόστο αυτό έλαβε σημαντικά μέτρα για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας.

Το 1944 κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, για να οργανώσει το περίφημο συνέδριο του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον ίδιο.

Μετά την απελευθέρωση, ο Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε για λίγο με τους Φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το 1961, ωστόσο, αναλαμβάνει την ηγεσία της Ένωσης Κέντρου και στις εκλογές του ίδιου έτους, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας», εξασφαλίζει το ένα τρίτο των εδρών της Βουλής.

Ο Παπανδρέου δεν αναγνώρισε το κύρος του εκλογικού αποτελέσματος και ξεκίνησε τον «Ανένδοτο αγώνα» εναντίον της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις εκλογές του 1963, η Ένωση Κέντρου κερδίζει τις εκλογές.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1965 η κυβέρνησή του ανατράπηκε από τους “αποστάτες” και η χώρα εισήχθη σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής κρίσης, η οποία έμελλε να οδηγήσει στην επιβολή της απριλιανής δικτατορίας περίπου δύο χρόνια αργότερα.

Από την 21η Απριλίου του 1967, οπότε και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο Παπανδρέου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” την 1η Νοεμβρίου του 1968. Δύο μέρες μετά, η κηδεία του μετατράπηκε σε τεράστια αντιδικτατορική διαδήλωση, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων λαού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια