Ελλάδα

Έτσι έστησαν την κομπίνα στελέχη της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

Αναταράξεις προκαλεί η κομπίνα με Κινέζους

Ο κύβος ερρίφθη, το κουβάρι της μεγάλης απάτης με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του αντιπροέδρου της Jumbo κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου άρχισε ήδη να ξετυλίγεται και προκαλεί αναταράξεις.

Για το μέγα εταιρικό σκάνδαλο διενεργείται ήδη μεγάλος εποπτικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το θέμα να ξεφεύγει πλέον από την ελληνική επικαιρότητα και να λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Η έρευνα αφορά την παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα και την παραβίαση των κινέζικων capital controls και αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, να φτάσει μέχρι και το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

 

Έτσι στήθηκε η απάτη

 

Μια μεγάλη απάτη με κεφάλαια που βγήκαν παράνομα από την Κίνα και μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν στην Ελλάδα και για να ξεπλυθούν χρησιμοποιήθηκαν για αγορά ακινήτων από Κινέζους οι οποίοι παραλλήλως επιβραβεύτηκαν με την λεγόμενη χρυσή βίζα πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας και άρα της ΕΕ, συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην κομπίνα εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ένας επιχειρηματίας υπεράνω πάσης υποψίας, εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας παιχνιδιώνπου παραλλήλως διατηρεί μια εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και η Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας.

 

Για να στηθεί η απάτη, αξιοποιήθηκε ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν το πρόσωπο που εντόπιζε (ή ερχόταν σε συνεννόηση με) τους Κινέζους που επιθυμούσαν να μεταφέρουν στην Ευρώπη χρήματα που είχαν εγκλωβισμένα στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα.

 

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

 

Η κομπίνα είχε στηθεί με άξονα  τη χρυσή βίζα και μοχλό την μεταφορά χρημάτων από την Κίνα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση συσκευών POS. Τα χρήματα μεταφέρονταν παρανόμως μέσω POS για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Κίνα που ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές για τις παράνομες μεταφορές κεφαλαίων μέσα από τις περίεργες συναλλαγές που γίνονταν μέσω POS.

 

Όταν οι συναλλαγές των Κινέζων συνεργατών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ήταν η χρονική στιγμή που οι αρχές της Κίνας ερεύνησαν τις μεταφορές κεφαλαίων και εντόπισαν το πρόβλημα. Μεγάλες ευθύνες φέρουν ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων η κυρία Νέλλη Τζάκου, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική η οποία θεωρείται ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.

 

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι, αφού αποκαλύφθηκε η κομπίνα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση, όμως οι Κινέζοι επέμειναν, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το τεράστιο πρόβλημα αποκαλύφθηκε.

 

Σε άλλες ελληνικές τράπεζες λειτούργησε ο μηχανισμός ελέγχου

Εντόπισαν και μπλόκαραν τις συναλλαγές

 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων από την Κίνα στην Ελλάδα με πρόσχημα την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση χρυσής βίζας, επιχειρήθηκε μέσω POS κι άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Στις άλλες τράπεζες όμως, πλην της Εθνικής, οι εσωτερικοί μηχανισμοί ελέγχου λειτούργησαν, η αύξηση των συναλλαγών μέσω POS εντοπίστηκε, οι τραπεζίτες παρενέβαιναν και οι συναλλαγές ακυρώνονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

 

Η «απρόσκοπτη» συνέχιση της απάτης μέσω των POS της Εθνικής Τράπεζας, μέχρι την ώρα που εξακριβώθηκε ότι 40 εκατ. ευρώ από την Κίνα μεταφέρθηκαν παράνομα στην Ελλάδα, αναδεικνύει τεράστιο πρόβλημα διοίκησης και οργάνωσης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί ελέγχου.

 

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της Jumbo. Η αποπομπή του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από την εταιρία δρομολογήθηκε από το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και θα επέστρεφε από το Λονδίνο ο Απόστολος Βακάκης.

Πηγή: protothema.gr - iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια