Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα»

Ελλάδα
Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: «Να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχει ως αποκλειστικό θέμα την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα και η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, δηλαδή μετά τις 21 του Αυγούστου» πρόσθεσε.

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνταγματική αναθεώρηση

«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί «ότι και εδώ διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», διότι, όπως συμπλήρωσε, ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.

«Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η ρητή κατοχύρωση θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος. Επισήμανε πως πρόκειται για σημαντικό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των ρόλων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα, το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. «Αντίθετα, προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία», συνέχισε.

Δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία

«Επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «για αυτό θεσμοθετούμε, για πρώτη φορά, τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» πρόσθεσε. Μέτρα, δηλαδή, που φέρνουν τον λαό αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο. «Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες. Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται τη λαϊκή κρίση».

«Ο λαός αποτελεί για μας το κύριο, το βασικό, το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως βουλευτής»

«Εντός της λογικής που έχω ήδη περιγράψει εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, αυτή είναι μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν», τόνισε.

Άλλο ένα μέτρο που αφορά την αρχιτεκτονική των θεσμών, συνέχισε, είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. «Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

(Φωτογραφία και πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News