Ελλάδα

Προς... κατάργηση πηγαίνει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ

Η Ελληνική Ένωση Καφέ ζητά να καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πίνει καφέ και ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι καφέδες take away έχουν αυξηθεί, η ανάγκη να μειωθεί η τιμή του είναι επιτακτική.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (EEΚ), συζητήθηκε η δημιουργία ενός ευνοϊκού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον καφέ συνολικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης, ενημέρωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης για το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, που έχει επιβληθεί από 1/1/2017, και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εν λόγω φορολογική επιβάρυνση στους καταναλωτές και επαγγελματίες του κλάδου.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ, εκφράζοντας την πάγια θέση της για κατάργηση του μέτρου, ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για βασικά θεσμικά και μη ζητήματα με ουσιαστική σημασία για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Καφέ, επεσήμανε την αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, ως αποτέλεσμα της επιβολής του ΕΦΚ στον καφέ και των επιπτώσεων τους στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενημέρωσε την ΕΕΚ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Από την πλευρά της, η Ελληνική Ένωση Καφέ ζήτησε να ενταχθεί και o καφές στον συνολικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων ενώ δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η Ένωση τοποθετήθηκε και ως προς τα θεσμικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των εξαγωγών του καφέ.

Αναγνωρίζοντας ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι μείζονος σημασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εξέφρασε την πρόθεσή του να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.

Η συνάντηση των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με κατεύθυνση την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ προς όφελος των καταναλωτών και επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε οι εταιρείες να λειτουργήσουν, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, με αναπτυξιακό πρόσημο για την εθνική οικονομία. Αλλά και με την κοινή διαπίστωση για ανάγκη συνέχισης του παραγωγικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της Ένωσης και της Πολιτείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια