Ελλάδα

Στα δικαστήρια Fraport και Δημόσιο για τα αεροδρόμια

Η νομική διαμάχη με τη Fraport ήδη κόστισε ακριβά

Στα δικαστήρια βρίσκονται Fraport και Δημόσιο. Το Δημόσιο έχει ήδη δεσμεύσει, με αποφάσεις του Διοικητή της ΥΠΑ, Κωνσταντίνου Λιντζεράκου κατόπιν εντολής του υπουργού υποδομών, συνολικά ποσό 180 χιλιάδων ευρώ που αφορά σε πληρωμή προκαταβολής δικαστικών εξόδων για προσφυγή σε διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κατά της Fraport.

H αντιπαράθεση των δύο πλευρών μέχρι στιγμής έχει κοστίσει ακριβά καθώς τον Οκτώβριο ΥΠΑ και υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών αποφάσισαν να δεσμεύσουν ένα ακόμα μεγάλο ποσό, ύψους 74.400 ευρώ, που αφορά σε πληρωμή προκαταβολής δικαστικών εξόδων για προσφυγή σε διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κατά της Fraport.

Είχε προηγηθεί, στις 24 Σεπτεμβρίου, η πρώτη απόφαση δέσμευσης ενός ακόμα μεγαλύτερου ποσού, συγκεκριμένα 105.000 ευρώ!

Η προσφυγή αποτελεί σύφμωνα με το economistas.gr συνέχεια της διαμάχης που ξέσπασε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας, που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από τον Απρίλιο του 2017, όταν η τελευταία παρέλαβε τα αεροδρόμια με εκτεταμένες όπως υποστηρίζει φθορές.

Μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίζεται, διαπιστώθηκαν φθορές σε αρκετούς διαδρόμους προσγειώσεων απογειώσεων, σε συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, αλλά και σε συστήματα μεταφορών, άρδευσης και αποχέτευσης.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε επιτροπή επίλυσης τεχνικών διαφορών, η οποία έχει επιδικάσει αποζημίωση ύψους 27,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία που διεκδικούσε αρχικά περίπου 70 εκατομμύρια.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019.

 

Σχόλια