default-image

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα – Μέχρι πότε θα ισχύει η εναλλαγή της ώρας

Ελλάδα
Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα – Μέχρι πότε θα ισχύει η εναλλαγή της ώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυριανή Κυριακή είναι η τελευταία του Οκτωβρίου και στις 4 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 4 τα ξημερώματα Κυριακής 28 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, αφού γίνεται και επισήμως η μετάβαση στη χειμερινή ώρα.

Τα καλά νέα είναι ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Τα κακά νέα είναι ότι θα νυχτώνει νωρίτερα.

 Μια μετάβαση που την ακολουθεί και μία μεγάλη «αναμπουμπούλα» κυρίως λόγω της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανασταλεί οριστικώς η εναλλαγή ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα.

Αν δε ληφθεί μια κοινή απόφαση των ηγετών της Ευρώπης για το πώς θα διαχειριστούν από κοινού το θέμα της ώρας, μάλλον θα γίνει μπάχαλο...

 Αν δηλαδή κάθε χώρα κάνει τα δικά της στη διατήρηση ή μη της θερινής ώρας, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μένει να αποκρυσταλλωθεί από τους “27” οσονούπω. Καθότι η αλλαγή ώρας αύριο Κυριακή, από θερινή σε χειμερινή, θα είναι μάλλον η τελευταία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Και μάλλον η απόφαση της Κομισιόν είναι αλλοπρόσαλλη: το να μην υπάρχει δηλαδή μια υποχρεωτική κοινή γραμμή, αλλά κάθε χώρα να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει, αφού η όλη ιστορία γίνεται για την εξοικονόμηση ενέργειας που “καίει” διαχρονικά τη Γηραιά Ήπειρο. Και από την άλλη, αν σε ένα τόσο απλό - φαινομενικά - θέμα δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή, τότε τι θα γίνεται στα ακόμα δυσκολότερα; Βέβαια, όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί μπορεί τελικά οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία (τουλάχιστον σε αυτό).

Αλλά, μέχρι τότε, ο προβληματισμός παραμένει. Για την ιστορία, η αλλαγή της ώρας, με βάση την απόφαση της Κομισιόν, θα πάψει να ισχύει στην Ε.Ε. από το 2019, ενώ κάθε κράτος ως τις 29 Απριλίου θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Και κάτι ακόμα, η όλη ιστορία έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο που έχει περάσει μάλλον απαρατήρητο.

Αποτελεί το επιστέγασμα της έκφρασης γνώμης των Ευρωπαίων σε διαδικτυακή διαβούλευση της Κομισιόν με τεράστια (αν όχι πρωτόγνωρη) συμμετοχή... Κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε πολύ πιο σοβαρά θέματα που μας αφορούν όλους ως Ευρωπαίους, στο μέλλον. Ίδωμεν.

Και για όσους ζορίζονται με τον χειμώνα και ψυχοπλακώνονται που νυχτώνει νωρίς, kalo koyragio... Επίκαιρη ευχή για να θυμηθούμε τα λόγια (στα Ελληνικά) του Πιέρ Μοσκοβισί τον Μάρτιο του 2010, όταν ξεκινούσε η μνημονιακή περιπέτειά μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News