Μετασεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Ιόνιο

Ελλάδα
Μετασεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Ιόνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μετασεισμό οποίος μπορεί να κυμανθεί από 5,8 έως και 6,1 Ρίχτερ έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης:

Μετασεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 8:48 στο Ιόνιο.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Στους δρόμους πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα εκατοντάδες ανάστατοι κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Μετά τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,6 Ρίχτερ (στις 2:09 πμ) και 5 Ρίχτερ (στις 4:06 πμ).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά» και έκρινε ευτυχές το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού, στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού, ήταν σε μεγάλη απόσταση. «Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι' αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Ο ίδιος έκρινε ότι οι ζημιές είναι «εξαιρετικά περιορισμένες. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Οι ζημιές είναι σποραδικές και μεμονωμένες».

Τσελέντης: Θα υπάρξει ισχυρός μετασεισμός

Για μετασεισμό οποίος μπορεί να κυμανθεί από 5,8 έως και 6,1 Ρίχτερ έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης: «Αν δεν γίνει ο σεισμός αυτός δεν θα ησυχάσουμε, δήλωσε αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η όποια μετασεισμική δόνηση δεν θα έχει υλικές ζημιές.

Αισθητός σε Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

kathimerini

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News