Ελλάδα

Ο «Ορέστης» έριξε πάνω από 20.000 κεραυνούς μέχρι το μεσημέρι

Περισσότερους από 20.000 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο «Ορέστης», το βαρομετρικό χαμηλό, φέρνει ισχυρές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιόνια στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδα.

Ήδη περισσότερους από 20.000 κεραυνούς έχει καταγράψει το σύστημα κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr γύρω από το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο κινείται μεταξύ νότιας Ιταλίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο «Ορέστης» αναμένεται ότι εντός 48ώρου θα κινηθεί αρχικά προς τις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας.

Η πρόγνωση για αύριο Τρίτη

Αύριο, Τρίτη, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στις Δυτικές Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Στερεά και κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα είναι έντονα και ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 6-7 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν φτάνοντας επίσης σε εντάσεις τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Την Τετάρτη καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι βροχές και οι καταιγίδες σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα.

Τέλος από την Πέμπτη, ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν προς την περιοχή μας ρίχνοντας σημαντικά τον υδράργυρο (πτώση έως και 10 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες).

Δείτε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών:

Σχόλια