Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης - Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Ελλάδα
Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης - Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης και στην Κρήτη εξήγγειλε ο Κοτζιάς - Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια

Αυξάνουν οι πολιτικές αντιδράσεις στο περιθώριο των σημερινών δηλώσεων του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όπου δήλωσε ευτυχής με αφορμή το ονοματολογικό με την πΓΔΜ και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στα 12 μίλια. 

Με την σειρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης κατά την τελετή παραλαβής - παράδοσης του υπουργείου. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα παρίας στην διεθνή οικονομία αλλά και μία χώρα που είχε χάσει μεγάλο μέρος από την γεωπολιτική της δυναμική. Σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια, το κύρος μας έχει αναβαθμιστεί πια ενώ ταυτόχρονα η χώρα επεκτείνεται».

Για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων έγινε «πρόχειρα και αποσπασματικά». «Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», συμπλήρωσε.

«Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πέραν αυτών και σε επιβεβαίωσή τους, σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ' ευκαιρία της παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Τέλος,  ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε για τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου, κάνοντας λόγο για αποδοχή του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών».

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο», επεσήμανε παράλληλα ο κ. Βενιζέλος.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος. Παχιά λόγια και μεγαλαυχία άμα τη αποχωρήσει δεν μετρούν», σχολίασε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής.

«H επέκταση της  αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για μια χώρα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο» σχολιάζει από την πλευρά του το Ποτάμι και προσθέτει:

«Οφείλει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής η οποία διαμορφώνεται ύστερα από συνεννόηση και να μην ανακοινώνεται "στο πόδι" στη διάρκεια μιας τελετής παράδοσης-παραλαβής ενός υπουργείου».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News