Συναγερμός για κρούσματα Xylella στο Βέλγιο

Ελλάδα
Συναγερμός για κρούσματα Xylella στο Βέλγιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου σε αγρότες και γεωπόνους στη χώρα για ανησυχητικά κρούσματα Xylella Fastidiosa

Σήμα κινδύνου για να μην εφησυχάζουν αγρότες, γεωπόνοι και όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη εξέπεμψε χθες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για ανησυχητικά κρούσματα Xylella fastidiosa σε τρεις παρτίδες φυτών ελιάς από την Ισπανία, που εντοπίστηκαν στο Βέλγιο.

Και είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι από τη μια αποδεικνύουν πως ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα σφίγγει, ενώ από την άλλη και οι τρεις παρτίδες έφεραν κανονικά τα φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειών τους!

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη-μέλη τη διαπίστωση τού επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.

Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειών της Βαλένθιας και της Ανδαλουσίας αντίστοιχα.

Τονίζεται ότι στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Το να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διατηρείται η χώρα απαλλαγμένη από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα εθνικής σημασίας και ύψιστου δημοσίου συμφέροντος.

Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές».

Το ιστορικό

Ποιο είναι όμως το ιστορικό της υπόθεσης; Για πρώτη φορά την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, το βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στο Βέλγιο, στην επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας. Βρέθηκε σε μια παρτίδα ελαιοδέντρων που είχαν πρόσφατα εισαχθεί από την Ισπανία, ενώ πολλά φυτά έδειξαν ύποπτα συμπτώματα. Όλα τα μολυσμένα φυτά και τα γύρω φυτά-ξενιστές καταστράφηκαν. Μετά τη λήψη δειγμάτων, επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακές δοκιμές η παρουσία του Xylella fastidiosa. Η παρτίδα τέθηκε αμέσως υπό προσωρινή κατάσχεση. Περαιτέρω έρευνα άρχισε να καθορίζει εάν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί ή όχι. Ο προμηθευτής του φυτικού υλικού εξετάστηκε επίσης από τις ισπανικές Αρχές.

Ο διευθυντής της επηρεαζόμενης εταιρείας έχει, εντωμεταξύ, λάβει την πρόσθετη απόφαση να σταματήσει αμέσως το εμπόριο ελαιοδέντρων και να καταστρέψει αμέσως όλα τα υπάρχοντα ελαιόδεντρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News