Ελλάδα

Σήμερα το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα - Κοτζιά

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών

Στις 11 το πρωί θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 10.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα ορκιστεί Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Μισή ώρα αργότερα, περί τις 11 το πρωί, θα βρεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο από τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρωασιατική Σύνοδο, επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά του τέως υπουργού.

Ερωτηθείς για την παραίτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι το ζήτημα για εκείνον «θεωρείται λήξαν», και έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου υπουργού κ. Νίκου Κοτζιά λέγοντας ότι «αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο» και προσθέτοντας πως «έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς».

Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας από εδώ και στο εξής, λέγοντας πως σε όλη αυτή τη διάρκεια των 3,5 ετών, ο κ. Κοτζιάς ήταν για εκείνον «ανοιχτό βιβλίο» και ως τέτοιο «θα συνεχίσω να τον συμβουλεύομαι».

Όσον αφορά το θέμα της επιστολής Κοτζιά και την προχθεσινή αναφορά τού τέως υπουργού, πως είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού η δημοσιοποίησή της, ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επιστολή θα διαβαστεί μόλις επιστρέψει στην Αθήνα, απέρριψε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως «δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως “αυστηρά προσωπικές”».

Σχόλια