Ελλάδα

Πόρισμα κόλαφος για τη φωτιά στο Μάτι - Ήξεραν και δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια

Υπήρχε χρόνος για εκκένωση και η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

Κόλαφος το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τη φωτιά στο Μάτι που ρίχνεθ «λάδι στη φωτιά» και καίει τους υπευθύνους

Αυτό που γίνεται σαφές και με βάση τους υπολογισμούς είναι το γεγονός πως οι κάτοικοι διανύοντας περίπου 80 μέτρα το λεπτό θα μπορούσαν να έχουν απομακρυνθεί μέσα σε 15 με 20 λεπτά περπατώντας και η τραγωδία να είχε αποφευχθεί.

Με μια βασική προυπόθεση ότι αν είχε υπήρχε έγκυρη ενημερώση , οι κατοικοι θα μπορούσαν να καλύψουν απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου με τα πόδια και χωρίς πανικό , θα είχε αποφευχθεί μεγάλο μέρος της τραγωδίας.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πόρισμά κόλαφο για τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται πως το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Νταού Πεντέλης στις 17:30 στις 23/7/2018 ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης ότι η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια και καθώς κινείται ανατολικά θα τα απειλήσει.

Κι όμως ενώ η φωτιά απειλούσε σπίτια, ενώ ακόμη και μόνο οι καπνοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα, δεν δόθηκε καμία εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” το πόρισμα ρίχνει μεγάλες ευθύνες και στην Αστυνομία καθώς οδήγησε τα αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο στο Μάτι, ενώ ήδη είχαν “φράξει” και οι κάθετες οδοί.

Παραποιημένα στοιχεία

Ήδη είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις κινήσεις και τον ρόλο αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Μάλιστα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι δυο αξιωματικοί για παραποίηση στοιχείων που είχαν ρόλο – κλειδί την ώρα της φωτιάς.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνονται οχήματα τα οποία βρίσκονταν στην Κινέτα να επιχειρούν στο Μάτι, ενώ σε άλλη περίπτωση άλλο όχημα εμφανίζεται πρώτα να φτάνει στη φωτιά και μετά από ώρα να ενημερώνεται να σπεύσει εκεί!

Πολλά στοιχεία εμφανίζονται να έχουν περαστεί στο σύστημα χειροκίνητα δημιουργώντας υποψία ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη ευθυνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, μέσω GPS από το ΠΣ 3993 προκύπτει ότι η πρώτη κινητοποίηση και ειδοποίηση προς το Κέντρο για το συμβάν σημειώνεται στις 16:41 και όχι 16:49:27, όπως αναφέρει το έγγραφο με Α/Α: 571943 από το ΕΣΚΕ – ΣΕΚΥΠΣ, αλλά ούτε και η ώρα του Δελτίου τύπου ισχύει…


Τεράστιες ευθύνες

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιότσιο που συνέταξε το πόρισμα «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από την γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης».

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα και με το newsit, ότι η Περιφέρεια λέει ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική, ενώ το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας συνεδρίασε, χωρίς να έχει καν εικόνα για το τι έχει συμβεί στις 20:30 και ενώ όλα είχαν λήξει και ήδη είχαμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Σχόλια